Există multe ierburi și condimente cu beneficii potențiale pentru sănătate, cum ar fi cele cu proprietăți antiinflamatorii, stimulente cognitive și unele despre care se spune că pot ajuta chiar și la combaterea cancerului. Printre aceste ierburi și condimente se numără turmericul, menta, ghimbirul și multe altele. Deși există puține dovezi științifice care să arate că acestea vindecă în mod direct bolile grave, cercetările arată din ce în ce mai mult că ...
Socata este o băutură care are o mulțime de avantaje pentru sănătate, aceasta fiind obținută prin fermentarea florilor de soc, în amestec cu zahăr, lămâie și drojdie. Aroma deosebită, dulce-acidulată, care îmbină notele florale cu cele citrice, a consacrat-o ca una dintre cele mai apreciate băuturi răcoritoare din țară. Socata are o multitudine de proprietăți nutritive și valori nutriționale ridicate care contribuie la popularitatea sa crescândă ...
Uleiul de eucalipt este foarte des folosit pentru proprietățile sale medicinale, fiind fabricat din frunzele copacului, care sunt uscate, zdrobite și distilate. De mulți ani, acesta a fost folosit pentru combaterea tusei și pentru favorizarea expectorației, regăsindu-se în unele medicamente pentru tuse care pot fi luate de la farmacie fără prescripție medicală. De asemenea, poate fi utilizat și pentru frecții pe piept și pe gât, pentru a ușura tusea asociată cu ...
O plantă medicinală răspândită prin pășuni şi fânețe şi folosită în scopuri medicinale este ciuboțica cucului (primula), de la care se folosesc atât florile, cât și frunzele și rădăcina. Potrivit specialiştilor, aceasta are acțiune antispastică, emolientă, sedativă, cicatrizantă, calmantă, sudorifică. Este recomandată în caz de: tuse, gripă, astm bronșic, cefalee, migrene, nevralgii, pneumonie, disfuncții gastrointestinale, boli ...
Busuiocul este o plantă care are capacitatea de a reduce colesterolul, dar are și proprietăți antibiotice, putând preveni chiar și cancerul. Potrivit specialiștilor, acesta reduce nivelul mărit de grăsime din sânge. Grăsimile sunt insolubile, ceea ce înseamnă că colesterolul nu se dizolvă în sânge, ci se lipește de anumite proteine, formând lipoproteine. Aceste lipoproteine reprezintă un factor de risc major pentru bolile coronariene, dar și ...
Cardamomul este o plantă recunoscută pentru aroma și proprietățile sale benefice. Studiile recente au venit cu rezultate promițătoare, evidențiind că acesta poate reduce tensiunea arterială. De asemenea, cardamomul are şi alte beneficii: promovarea sănătății digestive - este cunoscut pentru capacitatea sa de a stimula digestia și de a reduce disconfortul abdominal; proprietăți antioxidante - conține compuși antioxidanți care pot ajuta la combaterea stresului oxidativ din ...
Brusturul este o plantă cunoscută datorită acţiunii sale dezinfectante şi antimicrobiene, fiind utilizată pentru o gamă largă de afecţiuni, dintre care: abcese, acnee, bronşită, afecţiuni ale intestinelor, ale ficatului, ale căilor urinare, diabet, celulită, laringită, herpes etc. Potrivit specialiştilor, ceaiul din brusture este recomandat pentru tratarea dermatozelor, reumatismului, calculilor renali, diabetului, constipaţiei, obezităţii, cistitei, bronşitei. Sub formă de ...
Șofranul, denumit și aurul roșu, conține compuși antioxidanți benefici în reducerea riscului dezvoltării anumitor afecțiuni cronice care apar din cauza stresului oxidativ. Totodată, susțin medicii, este una dintre cele mai îndrăgite plante medicinale, grație proprietăților aromatice și nutriționale. De exemplu, firicelele de șofran sunt folosite ca tinctură sau decoct în numeroase afecțiuni, fiind utilizate pentru tratarea durerilor de cap, stomac, tuse ...