21 Septembrie 2016
6631 accesări
0 comentarii

Opt incisivi, patru caninişi opt molari. În majoritatea cazurilor, apar în jurul vârstei de 4-8 luni, însoţiţide simptome care sunto reală provocare atât pentru cel mic, cât şi pentru părinţi. Vorbim despreprimii dinţi ai bebeluşului sau dinţii de lapte,aşa cum se mai numesc ei în limbaj popular.

Apariţia dentiţiei temporare vine la pachet cu o serie de manifestări precum plâns, iritabilitate, salivaţie abundentă, nelinişte, gingii inflamate - simptomele diferind de la un copil la altul.

„Fetiţa mea a devenit irascibilă, plânge şi are febră mare”, povesteşte Ioana T., mama unei fetiţe de şapte luni.

Dacă plânsul şi inflamaţia gingiilor sunt simptome absolut normale, despre febră nu putem afirma acelaşi lucru.


„Febra este foarte rară şi are valori mici, nefiind o caracteristică a erupţiei dentare. Atenţie, este un mit faptul că cel mic trebuie să facă febră atunci când îi cresc dinţii. Poate doar să vorbim despre subfebrilitate, adică până în 38 grade”, ne-a explicat medicul Cristina Mihai, şeful secţiei Pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa.


De aceea, părinţii sunt sfătuiţi să trateze cu seriozitate orice problemă şi, dacă observă o stare febrilă, să nu o pună pe seama dentiţiei, ci să consulte un medic pediatru.


Cum le alinăm durereacelor mici

Când durerea celui mic devine insupor-tabilă, părinţii caută remedii să vină în ajutorul bebeluşului. În timp ce unele mămici mizează pe masajul cu ajutorul degetului înfăşurat în tifon, altele sunt de părere că medicaţia este cea mai bună soluţie.


„Copiii, în general, nu au nevoie de medicamente împotriva durerii ce apare în timpul erupţiei dentare, şi nici de geluri, pentru că pot avea efecte se-cundare. Niciun medicament, nici măcar cele sub formă de geluri, nu trebuie utilizate în exces, iar administrarea lor nu trebuie transformată în rutină. Dacă, totuşi, durerea devine insuportabilă, e bine ca mamele să le dea copiilor jucării special făcute pentru perioada erupţiei dentare. Există şi jucării cu nişte geluri în interior, ce pot fi puse la frigider şi au rolul de a răcori şi calma zona inflamată. Chiar dacă dinţii încep să se vadă, până să erupă durează ceva timp. Mai întâi apare tumefacţia gingiilor şi, prin transparenţa gingiei, exact acolo unde trebuie să erupă, la marginea gingiei se pot vedea dinţii şi atunci se anunţă erupţia lor”, ne lămureşte medicul pediatru Cristina Mihai.



Igiena orală,obligatorie la orice vârstă

„În interval de şase luni de la apariţia primului dinte, trebuie să se iniţieze spălarea copilului pe dinţi şi lucrul acesta ar trebui să se facă cu supervizarea părintelui, cel puţin până la vârsta de cinci, saşe ani. Cât este copilul mic, îl spală părintele cu o periuţă cu perii foarte moi. Pasta de dinţi trebuie să fie specială pentru dinţii de lapte şi se pune foarte puţină, cât un bob de orez. Pe măsură ce cresc, copiii trebuie încurajaţi să scuipe pasta de dinţi şi să clătească bine gura. Exemplul personal este cel mai important, dacă părintele face lucrul acesta în faţa copilului, cel mic învaţă şi el prin imitare”, ne mai spune medicul.



Când primul dintese lasă aşteptat…

Părinţii ai căror copii sunt panicaţi din cauza faptului că primii dinţi se încăpăţânează să apară nu trebuie să aibă motive de îngrijorare.


„Dinţii ies când sunt programaţi genetic. Foarte rare sunt cazurile în care există o patologie pentru care nu ies dinţii. Trebuie să aştepte, nu este niciun motiv de îngrijorare”, concluzionează medicul pediatru.

Taguri articol: bebe erupția dentară

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Alina Dracopol