30 Decembrie 2016
1817 accesări
0 comentarii

Medicilor specialişti le este greu să stabilească exact cauzele malformaţiilor congenitale. De aceea, de multe ori, şi părinţii, dar şi medicii se rezumă să spună „aşa s-a întâmplat”.

Cu toate acestea, dr. Ionica Ciortan, medic pediatru, doctor în ştiinţe medicale, Centrul medical Iowemed, ne spune că fiecare acţiune a viitorilor părinţi poate influenţa sănătatea urmaşilor. Aşadar, dacă plănuiţi să aveţi un copil şi aveţi vicii, cel mai bine este să renunţaţi la ele. Iată ce sfaturi oferă medicul specialist.

„Femeia care se pregăteşte să devină mamă trebuie să aibă câteva noţiuni despre ce înseamnă sănătatea celulară. Sănătatea celor două celule, a ei şi a partenerului, care se vor uni şi vor crea una singură. Aceste celule vin cu bagaj genetic cu nişte structuri anatomofuncţionale integre, dar vin şi cu toate celelalte: toxine, metale grele, coloranţi, chimicale, pe care corpul le înmagazinează, deoarece nu le poate elimina”, explică dr. Ionica Ciortan.

Potrivit medicului specialist, cu cât femeia este mai înaintată în vârstă, cu atât riscul de a naşte un copil cu diferite afecţiuni este mai mare, pentru că organismul acesteia adună mai mult, dar şi cel al bărbatului.

„Cu cât cele două entităţi au început să fumeze de tineri, să nu aibă un stil sănătos de viaţă, să nu-şi trateze afecţiunile şi inflamaţiile din această perioadă, până la procreare, cu atât problemele se vor acumula. Acum 30 de ani, se vorbea de posibila apariţie a sindromului Down, la femeile însărcinate cu vârsta peste 40 ani. În zilele noastre, am întâlnit mămici şi cu vârsta de 25 ani cu copii cu acest sindrom (trisomia 21), o mutaţie genetică ce este cauzată de îmbătrânirea celulară. Aşadar, îmbătrânim înainte de vreme”, mai spune dr. Ionica Ciortan.

Taguri articol: sarcina sfatul medicului clinica iowemed

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU