26 Aprilie 2016
6127 accesări
0 comentarii

Pterigionul este o afecţiune oculară, bilaterală care apare la persoanele ce se expun la fenomene iritante prelungite, microtraumatisme, radiaţii ultravilolete, praf, vânt, fum etc. Afecţiunea este inestetică şi poate evolua foarte lent, sau foarte rapid, depinde de fiecare situaţie în parte.


În cazul acestei afecţiuni, se recurge la intervenţie chirurgicală pentru a fi îndepărtată, însă, are un risc mare de recidivă. Printre motivele pentru care majoritatea persoanelor suferinde apelează la îndepărtarea chirurgicală se numără considerentul estetic şi funcţional, deoarece poate îngreuna mişcările ochiului; scăderea acuităţii, atunci când este în stadiu avansat, dar se şi poate infecta, favorizând infecţii corneene.


„La începutul operaţiei se îndepărtează capul pterigionului de pe cornee, apoi se secţionează corpul acestuia şi se curăţă suprafaţa sclerei de ţesutul patologic. Există mai multe variante de a termina o operaţie de pterigion:să se lase sclera neacoperită, să se acopere cu conjunctiva din vecinătate, pentru înlăturarea riscului mare de recidivă, sau să se utilizeze un grefon prelevat de la acelaşi ochi din conjunctiva de sub pleoapă - intervenţia durează mai mult, dar recidiva e mai redusă”, a declarat dr. Bogdan Cucu, medic oftalmolog.


La observarea apariţiei oricărei modificări oculare, pacientul trebuie să se adreseze medicului specialist. Tratamentul curativ este întotdeauna chirurgical, potrivit specialiştilor. Intervenţia chirurgicală este uşoară pentru pacient, se realizează cu anestezie locală, fără internare. Operaţia durează puţin, după care se face tratament local cu antibiotic, antiinflamator şi lacrimi artificiale. După vindecare nu există restricţii speciale. Cu cât operaţia se face mai devreme, cu atât rezultatul vizual este mai bun.

Taguri articol: sfatul medicului bogdan cucu oftalmologie pterigion

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU