20 Noiembrie 2015
23596 accesări
1 comentariu

Apendicita este o afecţiune ce constă în inflamarea apendicelui, un segment de forma unui tub, lung de aproape 9 cm, care vine în prelungirea intestinului gros. Nu se cunoaşte cu certitudine rolul apendicelui, dar se ştie un lucru certdespre el: putem supravieţui în lipsa lui, fără a suporta consecinţe evidente.

Apendicita intră în categoria urgenţelor medicale care necesită intervenţie chirurgicală rapidă pentru îndepărtarea apendicelui. Dacă nu este tratată, apendicele inflamat se va sparge, răspândind infecţia în cavitatea abdominală. Acest lucru poate duce la peritonită, o inflamaţie gravă a peritoneului, o membrană care acoperă pereţii abdomenului şi suprafaţa organelor din cavitatea abdominală. Peritonita poate fi fatală dacă nu este tratată imediat cu antibiotice puternice.

Uneori se formează un abces plin cu puroi în afara apendicelui inflamat. Apoi se formează un ţesut cicatrizant care separă apendicele de restul abdomenului, prevenind răspândirea infecţiei. Un apendice abcedat reprezintă o situaţie mai puţin urgentă, dar din nefericire, nu poate fi rezolvată fără operaţie. Din acest motiv, toate cazurile de apendicită sunt tratate ca urgenţe care necesită intervenţii chirurgicale.

Cauzele apendicitei

Apendicita are loc atunci când apendicele se blochează, de cele mai multe ori cu materii fecale, cu un obiect străin sau este provocată de cancer. Alte cauze includ infecţiile, din moment ce apendicele se inflamează în urma unei infecţii prezente în organism.

Cum se manifestă apendicita

Simptomele clasice ale apendicitei includ:

  • Durere uşoară în zona din apropierea buricului care devine mai ascuţită pe măsură ce coboară în partea din dreapta abdomenului. Acesta este de obicei primul şi cel mai evident semn de apendicită;
  • Pierderea poftei de mâncare;
  • Stări de greaţă şi/sau vomă imediat după debutul durerilor abdominale;
  • Umflarea abdomenului;
  • Febră între 37,5 şi 39 grade Celsius;
  • Imposibilitatea eliminării gazelor intestinale.

În aproximativ jumătate din cazuri, apar şi alte simptome de apendicită, precum:

  • Dureri uşoare sau ascuţite în orice parte a abdomenului, spatelui sau rectului;
  • Urinare dureroasă;
  • Voma care precedă durerile abdominale;
  • Crampe severe;
  • Constipaţie sau diaree şi gaze.

Dacă prezentaţi unul dintre simptomele de mai sus, consultaţi un medic imediat deoarece este foarte important ca diagnosticul şi tratamentul să fie stabilite din timp. Nu luaţi niciun medicament împotriva durerii, antiacid saulaxativ şi nu aplicaţitampoane de încălzire deoarece acestea pot provoca spargerea apendicelui.

Diagnosticarea apendicitei poate fi complicată

Simptomele apendicitei sunt de multe ori neclare sau foarte asemănătoare cu alte afecţiuni precum problemele cu vezica biliară, infecţiile vezicii sau tractului urinar, boala Crohn, gastrita, infecţiile intestinale sau problemele la ovare.

Pentru a pune diagnosticul sunt necesare următoarele teste:

  • Examinarea abdomenului pentru a detecta inflamaţia;
  • Examen sumar urină pentru a elimina orice posibilitate de infecţie a tractului urinar;
  • Examen rectal;
  • Analize la sânge pentru a vedea dacă organismul luptă cu infecţia;
  • Scanare CT şi/sau cu ultrasunete.

Tratament

Tratamentul standard pentru apendicită este apendendicectomia, operaţia de extirparea apendicelui.

În general, dacă există suspiciune de apendicită, medicii preferă să aleagă metoda sigură şi să scoată apendicele pentru a evita spargerea lui. Dacă apendicele a format un abces, sunt posibile două proceduri: una pentru a drena puroiul şi lichidul, iar următoarea constă în îndepărtarea chirurgicală a apendicelui.

Oricum, există unele cercetări care arată că tratamentul cu antibiotice poate exclude posibilitatea operaţiei.

La ce trebuie să vă aşteptaţi după apendicectomie

Înainte de apendicectomie, sunt administrate antibiotice pentru a combate eventuala peritonită. De obicei, este efectuată anestezia generală, iar apendicele este scos printr-o incizie de aproximativ 10 cm sau prin laparoscopie. În cazul peritonitei, puroiul este eliminat din abdomen.

La 12 ore de la operaţie veţi putea să vă ridicaţi din pat şi să vă mişcaţi. Puteţi reveni la activităţile normale în două sau trei săptămâni. Dacă operaţia este laparoscopică, incizia este mai mică, iar recuperarea, mai rapidă.

După apendicectomie, contactaţi medicul dacă:

  • Aveţi neîncetat stări de vomă;
  • Prezentaţi dureri tot mai mari în zona abdomenului;
  • Aveţi senzaţie de ameţeală sau sentimentul că veţi leşina;
  • Există sânge în vomă;
  • Apare puroi în zona inciziei.

Apendicita poate fi prevenită?

Din păcate, nu există nicio modalitate de prevenire a apendicitei. Totuşi, ea este mai puţin întâlnită la persoanele care consumă alimente bogate în fibre, precum fructele şi legumele proaspete.

Taguri articol: boli şi afecţiuni apendicită

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

6 aprilie
ppu-pro_ei
Утепление фасада дома цена за 1м

Наша бригада опытных мастеров предоставлена предоставлять вам инновационные приемы, которые не только ассигнуруют надежную оборону от прохлады, но и подарят вашему зданию трендовый вид. Мы функционируем с современными компонентами, гарантируя прочный срок службы и отличные результаты. Утепление фронтонов – это не только экономия на обогреве, но и забота о природной среде. Энергоэффективные технологические решения, которые мы производим, способствуют не только своему, но и сохранению природной среды. Самое ключевое: Ремонт домов утепление фасадов у нас стартует всего от 1250 рублей за квадратный метр! Это доступное решение, которое изменит ваш дом в реальный тепловой локал с небольшими издержками. Наши произведения – это не лишь изоляция, это образование территории, в где каждый элемент показывает ваш собственный манеру. Мы примем все твои требования, чтобы осуществить ваш дом еще больше теплым и привлекательным. Подробнее на ppu-prof.ru/ Не откладывайте заботу о своем ларце на потом! Обращайтесь к исполнителям, и мы сделаем ваш жилище не только согретым, но и моднее. Заинтересовались? Подробнее о наших услугах вы можете узнать на сайте компании. Добро пожаловать в универсум удобства и высоких стандартов.

Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir