05 Decembrie 2019
5052 accesări
0 comentarii

Dacă aţi observat că micuţul dumneavoastră are o temperatură mai mare de 37,5º, înseamnă că are febră. Înainte de a vă speria, însă, trebuie să ştiţi că febra este modalitatea prin care organismul încearcă să ajute copilul să lupte cu infecţiile şi bolile. Principiul de funcţionare este următorul: temperatura corpului creşte făcând dificilă supravieţuirea bacteriilor şi a viruşilor.

În unele situaţii, deşi febra nu este foarte ridicată, părinţii recurg la folosirea supozitoarelor cu Novocalmin. Este adevărat că acestea scad rapid temperatura, dar puţini ştiu că nu se administrează la copiii cu vârsta mai mică de patru ani. Dr. Mihai Craiu, medic pediatru, a explicat care sunt riscurile asociate acestui supozitor care combate febra. El este de părere că mulţi părinţi, uneori chiar la indicaţia pediatrului şi cu reţetă de la acesta, administrează în mod greşit copiilor mai mici de patru ani novocalmin supozitoare. De altfel, şi pe prospect se precizează că el este contraindicat sub această vârstă.

„Alvotor, Locamin, Algocalmin şi varianta de supozitor novocalmin sunt medicamente care conţin substanţa numită metamizol sodic, parte din grupa medicamentelor analgezice, antipiretice (care combat febra) şi antiinflamatoare. De altfel, metamizolul sodic este o substanţă controversată, interzisă în multe ţări după ce s-a descoperit că poate declanşa o maladie fatală. În România, medicamentele care conţin această substanţă se pot elibera doar cu reţetă. Părinţii apelează adesea la ele în caz de febră mare, care nu cedează la uzualele antitermice Paracetamol şi Ibuprofen. Dintre toate, Novocalminul este singurul care nu se poate administra la vârste mai mici de patru ani şi care necesită mai multă prudenţă. Pot să vă spun doar ceea ce precizează Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), şi anume că este contraindicată administrarea de rutină a novocalminului supozitoare. De altfel, el este interzis în peste 120 de ţări din lume. ANMDM îl recomandă, conform rezumatului caracteristicilor produsului, la copiii mai mari şi în cazul în care aceştia sunt refractari la administrarea medicamentelor uzuale recomandate de protocoale, adică atunci când au febră rezistentă la antitermice. Ar trebui, deci, să fie ultima opţiune după ce aţi administrat diverse suspensii sau supozitoare”, a explicat specialistul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU