18 Septembrie 2017
6466 accesări
0 comentarii

Fiecare dintre noi a acuzat măcar o dată în viaţă dureri în gât. Afecţiunile faringelui sunt îmbolnăviri întâlnite atât la copil, cât şi la adulţi şi necesită consult de specialitate.

Potrivit specialiştilor Centrului medical „Iowemed”, aproximativ 70 % din infecţiile faringiene sunt de origine virală, virusurile implicate fiind: rinovirusuri (în special la adulţi), adenovirusuri, virusul Herpes simplex I, virusul Coxsackie A (mai ales la copii), virusuri gripale (la toate vârstele) şi paragripale. Afecţiunile virale sunt benigne, cu evoluţie autolimitată şi nu necesită tratament antibiotic. La rândul lor, faringitele bacteriene sunt determinate în principal de streptococul beta hemolitic de grup A (Streptococcus pyogenes), mai frecvent izolat la copiii între 5 şi 15 ani.

Faringita streptococică este o boală acută care debutează cu dureri de gât, febră, mialgii (dureri musculare), cefalee (durere de cap), odinofagie (durere la înghiţire).

„Cele mai importante moduri de transmitere sunt pe cale respiratorie, prin contactul cu picăturile Pflügge (eliminate în timpul strănutului, tuşitului, vorbitului etc.), prin contactul mâinilor cu secreţiile nazale, consumul de alimente sau băuturi cu nerespectarea regulilor de igienă”, au precizat medicii de la „Iowemed”.

De precizat că testarea antigenului streptococului beta hemolitic de grup A are utilitate scăzută în practica medicală, iar un test negativ nu exclude prezenţa streptococului şi necesită efectuarea culturii exsudatului faringian.

Mai mult decât atât, majoritatea pacienţilor răspund la tratamentul antibiotic, cu eradicarea streptococului beta hemolitic de grup A din faringe.

Pentru informaţii suplimentare, apelaţi numărul de telefon al Iowemed, 0241.962.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU