05 Decembrie 2017
71239 accesări
0 comentarii

Cu toţii ar trebui să ştim că una dintre regulile principale pentru a avea o viaţă sănătoasă este nutriţia. Nutriţia reprezintă, practic, alimentaţia corectă a omului sănătos, aflat în diferite perioade fiziologice şi cu diferite tipuri de activitate, scopul fiind păstrarea stării de sănătate.

Ca urmare, o nutriţie bună este condiţia sănătăţii, pentru că aceasta aduce corpului energia de care are nevoie, pentru a-şi menţine buna funcţionare, activităţile şi greutatea. Trebuie precizat, însă, că o alimentaţie inadecvată poate slăbi sistemul imunitar.

„Mâncăm în fiecare zi de când ne-am născut şi acest lucru nu înseamnă neapărat a ne hrăni. Pentru a ne hrăni avem nevoie de nutrienţi, iar atunci când vorbim despre nutriţie, vorbim despre echilibru, despre acceptarea şi dorinţa de a avea un stil de viaţă sănătos. Nu în ultimul rând, trebuie să vorbim despre alimente şi nu de medicamente”,

a declarat pentru „Cuget Liber”, Răzvan Florin Marcoci, tehnician nutriţionist, campion naţional şi medaliat Body Building, Fitness, Men’s Physique şi finalist Iron Man.

El este de părere că nutriţia reprezintă aprovizionarea celulelor şi a organismelor cu materialele necesare pentru a susţine viaţa, ori fără vitamine în organism, nu există activitate. Aşadar, problemele de nutriţie pot decurge dintr-o alimentaţie insuficientă sau din cauza faptului că organismul nu absoarbe sau absoarbe prea puţin elementele nutritive prezente în alimentele consumate.

„Alimentele care se găsesc, astăzi, pe piaţă pot fi naturale, semi-naturale sau chiar semi-sintetice. Dintre toate acestea, se ştie că cele mai sănătoase sunt cele de provenienţă naturală, care nu conţin adaosuri sintetice (aditivi), care nu au trecut prin procese de rafinare industriale şi care nu au fost excesiv de prelucrate din punct de vedere culinar. Ce înseamnă a avea o alimentaţie echilibrată? Organismul omului se menţine cu atât mai sănătos, cu cât alimentaţia este mai echilibrată. O alimentatie diversificată, individualizată (după modul de viaţă, sex, efort, stare de sănătate), corect compusă, din punct de vedere caloric şi care respectă raportul optim dintre substanţele principale (glucide, proteine, lipide) poate fi considerată o alimentaţie echilibrată. Desigur, există şi persoane care, dintr-un motiv sau altul, trebuie să adopte o alimentaţie dietetică. Aceasta nu se adresează neapărat doar oamenilor care suferă de vreo boală, ci prezintă un rol activ în prevenirea bolilor, constituindu-se deci, într-un factor profilactic de importanţă majoră. De aceea, apelarea la preparate dietetice aduce chiar beneficii organismului uman. Este clar că omul nu poate beneficia de o viaţă sănătoasă, fără să-şi însuşească un mod sănătos de alimentaţie. Altfel, pot apărea dezechilibre alimentare (malnutriţie), atât în cazul subalimentaţiei, cât şi în cazul supra-alimentaţiei”, a mai spus specialistul.

Deci, oamenii trebuie să ştie că, înainte de toate, dieta este o metodă de profilaxie şi tratament (dietoterapie), care se bazează pe alcătuirea unor meniuri care respectă atât regulile generale ale unei alimentaţii sănătoase, cât şi particularităţile adresate scopului urmărit, menţinerea sănătăţii, creşterea rezistenţei fizice şi intelectuale, fortificarea imunităţii. De asemenea, se au în vedere ameliorarea unor afecţiuni, depurarea corpului, combaterea surplusului de greutate etc.

„În consecinţă, este bine să mâncam pentru a trăi, nu să trăim pentru a mânca. Alimentele să ne fie medicamente, iar medicamentele să fie alimente, aşa cum spunea şi Hipocrate”, a încheiat el.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU