14 cazuri de "bucurie fără margini", la Constanţa
Sursa de Sănătate logo
Ştiri medicale

1428 vizite

19-09-2016

0 comentarii

14 cazuri de "bucurie fără margini", la Constanţa

Procentul transmiterii infecţiei cu HIV de la mamă la făt era foarte mare până nu de mult. Acum însă, prin efortul cadrelor medicale în domeniu, dar şi a persoanelor infectate cu HIV, acest procent a scăzut semnificativ.

Bolnavii infectaţi cu HIV sunt ghidaţi de teama că nu pot avea o viaţă normală, însă pentru mulţi, cu ajutorul medicilor curanţi, viaţa îşi poate urma cursul firesc.

Potrivit specialiştilor Fundaţiei Baylor Marea Neagră, de la începutul acestui an, 14 beneficiare ale serviciilor medicale au rămas însărcinate, copiii fiind doriţi şi aşteptaţi cu dragoste de familiile lor. Deja, 13 micuţi sănătoşi au ajuns acasă, iar evoluţia lor este îmbucurătoare.

„Cel mai important şi mai emoţionant eveniment în viaţa unui cuplu sau a unei familii, mai ales dacă este infectată/afectată cu HIV/SIDA, este naşterea unui copil. Acest lucru se datorează faptului că, de la o generaţie bolnavă, se ajunge acum la o generaţie sănătoasă, dacă se respectă toate recomandările specialiştilor. Acestea ţin de terapia antiretrovirală, de alimentaţie, de controlul infecţiei HIV, dar şi de planificare familială şi de susţinerea tuturor membrilor familiei afectate, nu numai a cuplului”, precizează dr. Rodica Mătuşa, cea care i-a îngrijit încă din primii ani de viaţă pe actualii părinţi fericiţi.

În anii trecuţi, 40% dintre nou-născuţi erau infectaţi pe cale verticală, de la mamă la făt. Acum, numai 1% dintre cazuri mai au această cauză.

„Este foarte importantă monitorizarea nou-născutului şi a mamei, cel puţin doi ani după naştere, pentru că doar după vârsta de 18 luni se poate spune cu precizie dacă micuţul este sau nu infectat HIV. Supravegherea lui este importantă pentru a-i asigura o stare bună de sănătate, alimentaţie artificială, cu lapte praf, şi o evaluare clinico-biologică periodică”, mai spune specialistul.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661367 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

46945 vizite | 8692 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17531 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431258 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001439 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671633 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661367 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.