5 din 10 români nu se spală pe mâini, după ce folosesc toaleta
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

2571 vizite

04-05-2017

0 comentarii

5 din 10 români nu se spală pe mâini, după ce folosesc toaleta

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Igiena personală este modalitatea de a ne proteja împotriva unor afecţiuni. Principalele aspecte ale igienei includ: spălarea şi curăţarea corpului; folosirea unor metode de protecţie (mănuşi, ochelari, căşti etc); atenţia de a nu îi afecta pe ceilalţi (izolarea; atenţie la materialele contaminate: şerveţele, pansamente; acoperirea gurii în caz de tuse sau strănut); adresarea la medic, atunci când este cazul.


„În cazul părului, printre normele de igienă se numără: spălarea cel puţin o dată pe săptămână. Înainte de a se folosi vopseaua pentru păr, trebuie testată sensibilitatea la produsul respectiv, deoarece anumite subtanţe pot provoca alergii. Pentru întreţinerea curată a pielii, săpunul şi apa sunt esenţiale. Duşul este recomandat cel puţin o dată pe zi. După baie, pielea trebuie bine clătită şi ştearsă bine cu un prosop curat. Este de evitat folosirea în comun a prosoapelor şi chiar a săpunurilor”, explică dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătăţii.

Cum se face periajul dentar corect

Potrivit specialistului, dinţii se curăţă de cel puţin două ori pe zi, ideal, după fiecare masă, dar cel mai important este spălatul dinţilor înainte de culcare. „Pentru un periaj corect, periuţa se aşează la 45 grade de suprafaţa verticală a dinţilor şi se efectuează mişcări verticale dinspre gingie spre dinte. Nu trebuie să se apese excesiv, placa bacteriană este îndepărtată de vârfurile perilor periuţei de dinţi. Prin mişcări repetate se periază feţele externe şi cele interne. Cu mişcări de dute-vino, se periază numai suprafeţele care efectuează mestecarea alimentelor. Periajul trebuie să dureze minim 3 minute. Este indicat a se peria şi limba, pentru a avea o respiraţie proaspată”, mai spune specialistul.


Igiena mâinilor

Mâinile se spală cu apă şi săpun, înainte şi după masă, la fel şi înainte şi după folosirea toaletei. De asemenea, după folosirea unui şerveţel sau a unei batiste, pentru a tuşi sau a sufla nasul, este bine ca mâinile să fie spălate. Din păcate, un studiu recent arată că 5 din 10 români nu se spală pe mâini, după ce folosesc toaleta! Unghiile se păstrează curate şi scurte, însă nu se taie foarte scurte, pentru a nu leza pielea. Este contraindicat şi dăunător ca acestea să se coloreze permanent.

Igiena intimă, la femei şi bărbaţi

Femeile sunt predispuse infecţiilor genitale externe sau intravaginale, şi chiar a trompelor uterine şi a ovarelor (anexite, ovarite). Folosirea corectă a hârtiei la toaletă este extrem de importantă, pentru evitarea infecţiilor. Duşul local trebuie făcut zilnic şi este destinat doar organelor genitale externe, excluzând spălăturile intravaginale. Spălăturile vaginale nu sunt indicate de rutină, ele se practică în cazul unor patologii, a unor infecţii vaginale şi sunt recomandate numai de medici.

La bărbaţi este indicată spălarea insistentă şi cu apă din abundenţă. „Autoexaminarea organelor genitale are doi paşi: inspecţia vizuală, care poate evidenţia zone înroşite, mici infecţii, furuncule, umflare sau secreţii anormale; palparea, pentru evidenţierea posibilelor zone sensibile, dureroase, iritate, umflate sau mai calde, care trădează infecţia. În cazul în care depistaţi astfel de modificări, nu ezitaţi să vă prezentaţi la medic”, explică medicul specialist.

Alte reguli importante de igienă


Pentru o sănătate durabilă, în permanenţă trebuie să se ţină cont de regulile minime de igienă. Specialiştii spun că există anumite obiceiuri care trebuie evitate, aparent inofensive, dar care pot duce la îmbolnăviri grave: scobitul între dinţi cu unghia; lingerea degetelor; umezirea degetului pe limba, la trecerea paginilor şi număratul banilor; consumarea produselor alimentare în stradă şi transportul comun; probarea fructelor, legumelor la piaţă; pipăirea pâinii şi fructelor în magazin; sărutarea câinelui ori a pisicii.

Taguri articol: sfatul medicului loti popescu alergii infecţii reguli de igiena

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

657576 vizite | 14894 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7506 vizite | 606 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8922 vizite | 511 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429087 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000148 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671435 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

657576 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.