5 semne care indică o lipsă de magneziu în organism
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1081 vizite

19-09-2023

0 comentarii

5 semne care indică o lipsă de magneziu în organism

Magneziul este un mineral important pentru buna funcționare a organismului, fiind implicat într-o serie de procese: reglează funcția musculară și nervoasă, echilibrează tensiunea arterială și nivelul de zahăr din sânge, participă la mineralizarea și creșterea osoasă.

Deficitul de magneziu este destul de rar întâlnit, însă nivelul de magneziu din organism poate să scadă în anumite condiții, ducând la apariția unor simptome deranjante. De aceea trebuie să îți asiguri doza zilnică de magneziu , fie prin alimentație, fie prin suplimente alimentare.

Nivelul de magneziu din organism poate să scadă din mai multe motive, spre exemplu vărsăturile sau diareea cronică, utilizarea pe termen lung a diureticelor, dieta săracă în nutrienți, dar și consumul ridicat de zahăr pot cauza un ușor deficit de magneziu.

De asemenea, persoanele care suferă de diabet de tip 2, boli digestive (boala Crohn, colită) sau care au probleme cu rinichii, pot avea un nivel de magneziu mai scăzut.

5 simptome ale lipsei de magneziu în organism

1. Te simți obosit și extenuat

Rezistența fizică slabă, oboseala musculară și epuizarea sunt simptome comune ale lipsei de magneziu. Dacă obișnuiai să faci antrenamente dimineața sau seara fără a te simți obosit și brusc descoperi că pur și simplu nu mai ai suficientă energie pentru a le face, acesta poate fi un semn ce indică faptul că ar trebui să crești aportul de magneziu.

2. Te confrunți cu crampe musculare, tremor sau cârcei

Sigur că nu orice cârcel sau spasm muscular apare ca efect al lipsei de magneziu, dar atunci când aceste manifestări se întâmplă des, ar trebui să iei în considerare că lipsa magneziului ar putea fi motivul.

Magneziul este important pentru buna funcționare a mușchilor, îi ajută să se contracte și să se relaxeze. De asemenea, ajută la sintetizarea proteinelor, atât de importante pentru mușhi. Dacă nivelul de magneziu este mai mic decât ar trebui să fie, mușchii își pierd din control și încep să zvâcnească.

3. Ai tensiunea arterială mare

Dacă ai observat că în ultima perioadă ai tensiunea arterială ridicată, s-ar putea ca lipsa de magneziu să fie de vină. Atunci când corpului îi lipsește acest mineral, acesta nu mai poate regla tensiunea arterială. Magneziul este important pentru sănătatea inimii, ajutând la gestionarea tensiunii arteriale, a zahărului din sânge, a nivelului de insulină și, în cele din urmă, la combaterea inflamației.

4. Adormi mai greu

Lipsa de magneziu poate, de asemenea, să perturbe somnul. Studiile au arătat că magneziul poate avea un impact pozitiv asupra calității și duratei somnului datorită relației sale cu neurotransmițătorul numit GABA, care ajută la calmarea minții și la o adormire mai rapidă. Lipsa de magneziu este asociată și cu un nivel mai mare de stres, care la rândul său afectează calitatea somnului.

5. Suferi des de constipații

Un conținut scăzut de magneziu face ca mișcările intestinale să fie mai lente. Unele alimente bogate în magneziu sunt, de asemenea, bogate și în fibre, care la rândul lor contribuie la o digestie mai bună. În același timp, dacă dorești să ameliorezi această problemă folosind suplimente cu magneziu ai grijă să nu faci excese, dat fiind că o cantitate prea mare de magneziu poate avea efect laxativ.

În concluzie, lipsa de magneziu poate afecta mai multe procese importante din corp, așadar la primele semne care indică o lipsă a acestui mineral, ai grijă să faci o schimbare în regimul alimentar. Consumă mai multe verdețuri, migdale, arahide, nuci, semințe de susan, semințe de floarea soarelui, ciuperci, ovăz, germeni de grâu, cereale integrale, spanac, broccoli sau fasole verde, acestea fiind doar câteva dintre alimentele bogate în magneziu.

De asemenea, suplimentele cu magneziu sunt o variantă bună pentru a corecta lipsa identificată. Discută cu un medic sau farmacist care te va ajuta să alegi produsul ce conține doza zilnică de magneziu potrivită pentru tine.

Sursa foto: www.vecteezy.com

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661406 vizite | 57219 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

49690 vizite | 9120 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17551 vizite | 1787 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431360 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001491 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671642 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661406 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577686 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.