A început sezonul virozelor respiratorii! Cum ne apărăm
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1384 vizite

09-12-2019

0 comentarii

A început sezonul virozelor respiratorii! Cum ne apărăm

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Odată cu răcirea vremii, a început să crească și numărul cazurilor de gripă și infecții respiratorii. Potrivit datelor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în întreaga țară au fost înregistrate în ultima perioadă 88.394 de cazuri de infecții respiratorii și au fost raportate zece cazuri de infecții respiratorii acute severe.

Totodată, la nivel național au fost raportate 41 de cazuri de gripă clinică, iar în ultima săptămână a lunii noiembrie s-a înregistrat un nou caz confirmat de gripă cu virus tip B. Din fericire, până acum nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal.

Dr. Victor Loghin, medic specialist ORL spune că datorită modificărilor vremii din ultimele zile (frig, umezeală, vânt), frecvența virozelor respiratorii a devenit remarcabilă, afectând în special colectivitățile de copii și zona serviciilor cu contact interuman frecvent.

„Nu se poate discuta despre focare epidemice, deoarece dezvoltarea fenomenului nu a atins cote înalte. Fie că este vorba de viroze respiratorii ori, mai grav, de gripă, conduita generală a oricărui cetățean trebuie să fie una rezonabilă - izolare, tratament cu antitermice, simptomatice și în cazul agravării, prezentarea la medic. Autotratamentul cu antibiotice este interzis cu desăvârșire. În general, aceste clase de viruși nu reacționează la aceste produse și numai medicul trebuie să fie acela care să stabilească oportunitatea administrării lor. De asemenea, evitarea aglomerației, evitarea contactelor cu persoanele bolnave sunt alte măsuri minimale de prevenție, dar cea mai sigură cale de prevenire a îmbolnăvirilor rămâne vaccinarea”, a declarat pentru „Cuget Liber”, specialistul.

Din nefericire, a subliniat acesta, în România ultimelor decenii s-a pripășit o atitudine anti-vaccinare, extrem de neproductivă și în același timp dăunătoare. „Și nu numai față de vaccinarea antigripală, ci și față de alte vaccinări, cu consecințe foarte grave (epidemia focală de rujeolă, de exemplu), astfel încât o astfel de atitudine putând fi considerată genocidară și ar trebui pedepsită ca atare. La acest aspect se adaugă și bâlbâielile Ministerului Sănătății. Vicii de aprovizionare, astfel încât grupele de risc- copiii și persoanele de vârsta a treia ori cei cu afecțiuni cronice grave pot scăpa controlului vaccinal, cu consecințe grave, imprevizibile. În concluzie, atitudinea noastră trebuie îndreptată spre vaccinare și în caz de îmbolnăvire - izolare, antitermice și simptomatice, prezentarea la medic, acolo unde lucrurile nu evoluează satisfăcător”, a completat medicul.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661549 vizite | 57221 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

68532 vizite | 11840 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17795 vizite | 1807 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431919 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001800 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671682 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661549 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

578186 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.