Afecţiuni ale testiculelor. Ce aveți de făcut în caz de orhită
Sursa de Sănătate logo

Sursa Aaptiv

Sursa Aaptiv
Sfatul medicului

2802 vizite

18-03-2020

0 comentarii

Afecţiuni ale testiculelor. Ce aveți de făcut în caz de orhită

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Deseori, când se adresează specialiștilor, bărbații susțin că au suferit o inflamație a testiculelor, boală ce poartă denumirea de orhită.

Medicii spun că o bună parte dintre bărbații care au făcut oreion în timpul copilăriei sunt predispuși de a face și orhită. Pe de altă parte, există mulți alți factori care pot duce la apariția bolii, inclusiv infecțiile cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea sau chlamydia.

Totodată, există posibilitatea ca orhita bacteriană să rezulte din epididimită, o inflamație a tubului spiralat.

Potrivit dr. Mihaela Adam, medic urolog, de regulă, pacienții încep să manifeste umflături și dureri la nivelul testiculelor. Ea a precizat că această orhită poate fi declanșată fie de o infecție bacteriană, fie de o infecție virală. Problema este că, atunci când inflamația din epididim se extinde la testicul, boala este cunoscută sub numele de epididimo-orhită.

La rândul său, epididimita este cauzată de o infecție a uretrei sau a vezicii urinare, care se extinde la epididim. Alteori, însă, cauza care duce la apariția orhitei este o infecție cu transmitere sexuală. Cum spuneam, o altă cauză a declanșării orhitei o reprezintă infecția virală, produsă de virusul care produce oreionul.

Din păcate, simptomele orhitei se declanșează brusc, când apar durerea și tensiunea în testicule, disconfort la micțiune, durere în timpul actului sexual, greață și febră.

În ceea ce privește diagnosticarea orhitei, aceasta se realizează prin intermediul unui examen rectal, pentru a verifica dacă prostata este sensibilă sau extinsă. Desigur, medicul poate recomanda realizarea unei ultrasonografii a testiculului inflamat pentru a diferenția orhita de alte afecțiuni testiculare dureroase. În caz de nevoie, se mai poate recomanda un sumar de urină sau analize de sânge, asta dacă bolnavul cu pricina este suspect de o infecție cu transmitere sexuală.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

494897 vizite | 112844 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

258245 vizite | 92519 comentarii

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

441553 vizite | 48305 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1420652 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

994132 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

667991 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

575131 vizite

SARCINA PE SĂPTĂMÂNI - totul despre evoluţia copilului şi a gravidei SARCINA PE SĂPTĂMÂNI - totul despre evoluţia copilului şi a gravidei

508096 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.