Afecţiuni care se pot manifesta prin dureri osoase, oboseală și amorţeală
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

184 vizite

11-01-2022

0 comentarii

Afecţiuni care se pot manifesta prin dureri osoase, oboseală și amorţeală

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Specialiștii spun că gamopatiile monoclonale sunt niște boli ale sângelui cauzate de deficienţe în producţia de imunoglobuline. De fapt, diagnosticul reprezintă un grup de boli ale sângelui și sunt strâns legate de deficienţa în producţia de imunoglobuline, care sunt un tip de anticorpi. Din păcate, există o mulţime de tipuri gamopatii, una dintre acestea fiind cea monoclonală de semnificaţie incertă (MGUS), care este premalignă. Altele, cum ar fi mielomul multiplu, macroglobulinemia Waldeström şi amiloidoza primară sunt considerate maligne.

În multe cazuri, nu există simptome, dar, cu toate acestea, este posibil să aveţi dureri osoase, oboseală, amorţeală şi o senzaţie de furnicături. Drept urmare, tratamentul şi prognosticul depind de tipul de gamopatie monoclonală de care suferiți, dar şi de alţi factori. Medicii susțin că în organismul uman există diferite tipuri de celule sanguine. Printre acestea se numără cele care produc imunoglobuline, care sunt proteinele însărcinate cu identificarea corpurilor străine sau celulelor patogene pentru a neutraliza eventualele ameninţări. Fiecare imunoglobulină este formată din două lanţuri grele şi două lanţuri uşoare moleculare. Partea proastă este că, în gamopatiile monoclonale, plasmocitele produc doar unul dintre lanţuri (greu sau uşor). Aceasta înseamnă că pacientul va avea cantităţi excesive de un anumit tip de imunoglobulină sau anticorpi. Mai grav este că gamopatiile monoclonale nu sunt vindecabile, ci doar pot fi ameliorate simptomele şi încetinită progresia bolii. Deşi unele gamopatii sunt stabile pentru o lungă perioadă de timp, pot exista şi riscuri şi complicaţii: interferează cu funcţionarea rinichilor. Din cauza lipsei de imunoglobuline, este favorizată dezvoltarea infecţiilor. În plus, pot apărea dureri osoase şi fracturi.

Comentează aici

Articole recomandate

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

331157 vizite | 48305 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

70737 vizite | 37201 comentarii

„Vaccinarea, act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?” „Vaccinarea, act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?”

328687 vizite | 3532 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1351661 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

959022 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

631598 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

552261 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

491686 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.