Afecţiuni oculare. Conjunctivita se poate manifesta ca o răceală
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

767 vizite

20-03-2019

0 comentarii

Afecţiuni oculare. Conjunctivita se poate manifesta ca o răceală

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Atât la spital, cât şi în cabinetele particulare ale medicilor oftalmologi se prezintă săptămânal numeroşi constănţeni cu conjunctivită. Această afecţiune se manifestă prin înroşirea şi inflamarea membranelor care acoperă partea albă a ochiului, dar şi membranele interioare ale pleoapelor.

De obicei, conjunctivita este cauzată de un virus sau de o infecţie bacteriană şi este extrem de contagioasă. Afecţiunea poate fi uşor răspândită, prin spălarea deficitară a mâinilor sau prin împărţirea unui anumit obiect (spre exemplu un prosop) cu o persoană bolnavă. De asemenea, conjunctivita poate fi contactată şi prin tuse sau strănut. Desigur, există şi conjunctivita alergică, aceasta fiind cauzată de polen, părul de animale, cosmetice şi parfumuri, dar şi conjunctivita chimică, acestea nefiind contagioase.

„Conjunctivitele virale sau bacteriene pot afecta unul sau ambii ochi şi sunt extrem de contagioase. Din nefericire, acestea pot evolua foarte dramatic, cu dureri mari, senzaţii pregnante de corpi străini. Ca sfat, oamenii trebuie să ştie că boala se poate transmite inclusiv pe cale aeriană. Starea de contagiozitate se poate menţine câteva zile bune, iar pacientul poate avea chiar nişte stări pseudo-gripale, cu puţină febră, nas înfundat. Într-un cuvânt, conjunctivita poate semăna cu o răceală, dar nu este“, a declarat dr. Eliza Avram, oftalmolog.

De asemenea, una dintre caracteristicele acestor conjunctivite este senzaţia de mâncărime, asociată cu ochi roşu, secreţie redusă, dar şi alte simptoame alergice, precum nas înfundat, mâncărimi în gât şi tuse seacă.

Partea proastă este că medicii se confruntă tot mai des cu pacienţi care ajung la spital doar atunci când nu mai au încotro, iar lipsa unui tratament adecvat poate conduce la complicaţii. Mai mult decât atât, oamenii trebuie să înţeleagă că nu trebuie să recurgă la leacuri băbeşti pentru a scăpa de conjunctivită, ci trebuie să se prezinte de urgenţă la medic.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658005 vizite | 15234 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7514 vizite | 614 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8932 vizite | 521 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429095 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000148 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671436 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658005 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.