Alimentaţia nesănătoasă şi sedentarismul duc la obezitate
Sursa de Sănătate logo
Alimentație și diversificare

5035 vizite

23-04-2017

0 comentarii

Alimentaţia nesănătoasă şi sedentarismul duc la obezitate

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Creşterea prevalenţei obezităţii se datorează obiceiurilor alimentare nesănătoase, cu aport crescut de alimente cu densitate caloric crescută, bogate în grăsimi, zaharuri, dar şi sedentarismului, spun specialiştii.

Potrivit dr. Cristina Maria Mihai, medic pediatru, specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, „încă din viaţa intrauterină şi mai apoi în primii ani de viaţă, diverşi factori şi obiceiuri alimentare, atât ale copilului, cât şi ale mamei şi ale întregii familiei, predispun la apariţia obezităţii, a diabetului zaharat şi sindromului metabolic. Prezenţa diabetului gestaţional la mamă, greutatea mică la naştere, tipul de alimentaţie din viaţa de sugar, toate contribuie la dezvoltarea ulterioară a copilului”.

Urbanizarea, greşelile alimentare din dieta zilnică, stilul de viaţă, sedentarismul, toate aduc o contribuţie majoră în apariţia obezităţii şi a sindromului metabolic, ducând la creşterea cazurilor de obezitate.

„Obezitatea la copii este deosebit de nocivă, din cauza consecinţelor sale, tratamentul obezităţii este dificil şi necesită costuri ridicate. Obezitatea, în special cea abdominală, este asociată cu un risc crescut în apariţia afecţiunilor cardio-vasculare şi reprezintă un factor de precipitare pentru diabetul zaharat de tip 2”, mai spune specialistul.

Obezitatea întâlnită în copilărie tinde să persiste şi în perioada de maturitate, crescând riscul de dezvoltare a unui sindrom metabolic şi a diabetului zaharat de tip 2, dar şi de afecţiuni cardio-vasculare.

Riscul ca un copil care a dezvoltat obezitate în primii ani de viaţă de a deveni un adult obez este de 80%, pentru cel care are ambii părinţi cu obezitate, şi de 40% pentru cel cu un singur părinte cu obezitate. (V.P.)

Taguri articol: alimentație și diversificare alimente boli metabolice diabet copii obezitate cristina maria mihai

Comentează aici

Articole recomandate

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

176085 vizite | 92512 comentarii

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

363547 vizite | 48305 comentarii

Mihaela Bilic: SLĂNINA DE PORC ESTE SĂNĂTOASĂ. "Este mai aproape de uleiul de măsline şi de somon" Mihaela Bilic: SLĂNINA DE PORC ESTE SĂNĂTOASĂ. "Este mai aproape de uleiul de măsline şi de somon"

261365 vizite | 7584 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1368369 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

965387 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

640543 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

556017 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

494975 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.