Alimente cu indice glicemic mare. Ce trebuie să mâncăm
Sursa de Sănătate logo
Sănătate

377 vizite

24-01-2021

0 comentarii

Alimente cu indice glicemic mare. Ce trebuie să mâncăm

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Știți ce este indicele glicemic? Acesta măsoară cât de repede este eliberat zahărul din alimente față de glucoza pură. Controlul consumului de alimente din perspectiva indicelui glicemic este important, mai ales pentru prevenirea și tratarea diabetului, dar și pentru menținerea sau reducerea masei corporale. Potrivit dr. Adriana Constantin, alimentele cu indice glicemic mai mare presupun eliberarea unor cantități mai ridicate de insulină, de aceea riscul de diabet crește. Mai mult decât atât, nivelul de zahăr din sânge scade rapid în cazul secreției unor cantități mai mari de insulină, iar foamea reapare și ea repede.

Alimentele cu indice glicemic redus eliberează energia treptat, iar senzația de sațietate durează mai mult timp. Indicele glicemic pentru același aliment variază, teoretic, de la o persoană la alta, în funcție de cât de rapid transformă organismul carbohidrații din acel aliment în glucoză.

Dintre alimentele cu indice glicemic mare amintim doar câteva: cartofii prăjiți sau gătiți la cuptor, pâinea, morcovii fierți, piureul de cartofi, pastele, sucurile acidulate, zahărul alb, pizza, bananele. La polul opus, există alimente cu indice glicemic mic: fasolea neagră, merele, morcovii cruzi, alunele. Multe dintre fructele proaspete au un indice glicemic între 25 și 35. Castraveții, ardeii, țelina, spanacul și legumele din familia verzei, proaspete, au, însă, un indice glicemic de 15. (M.Ș.)

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655386 vizite | 13074 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7420 vizite | 539 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8835 vizite | 450 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429019 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000132 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671431 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655386 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.