Alimente recomandate în cazul colicilor biliare
Sursa de Sănătate logo
Alimentație

36 vizite

06-06-2025

0 comentarii

Alimente recomandate în cazul colicilor biliare

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

În caz că nu știați, după o colică biliară, dieta ar trebui să conțină alimente ușor de digerat pentru a susține recuperarea. Potrivit specialiștilor, grăsimile și alte câteva alimente suprasolicită vezica biliară și pot agrava inflamația și durerea. De exemplu, atunci când mâncați alimente grase, vezica biliară se contractă și eliberează bila în intestinul subțire, unde ajută la descompunerea grăsimilor din alimente. Tocmai de aceea, alimentația este foarte importantă pentru recuperarea după colica biliară. Atenție, însă! Colecistul inflamat și iritat nu ar trebui suprasolicitat în timpul procesului de digestie. În acest sens, sunt indicate alimente ușor de digerat, care nu pun presiune pe vezica biliară.

Alimentele bogate în fibre, precum legumele, fructele și cereale integrale încetinesc absorbția grăsimilor, ceea ce reduce cantitatea de bilă necesară pentru descompunerea lor și previne suprasolicitarea vezicii biliare. Pe de altă parte, carnea de pui, curcan și pește sunt necesare pentru repararea țesuturilor inflamate. Mai mult decât atât, proteinele slabe se pot digera ușor și nu stimulează eliberarea excesivă de bilă, spre deosebire de cele din alimentele grase. De asemenea, supele de legume sau de pui, dacă nu sunt preparate cu grăsimi, nu necesită efort pentru digestie și nu stimulează eliberarea bilei, ceea ce permite vezicii biliare să se recupereze după o criză. Totodată, în perioada de recuperare după o criză biliară, evitați să consumați o cantitate mare de mâncare la o singură masă. Optați pentru mese mici și frecvente pentru a evita suprasolicitarea vezicii biliare.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661543 vizite | 57221 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

67001 vizite | 11535 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17772 vizite | 1802 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431804 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001763 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671682 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661543 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

578134 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.