Alimentele care conțin acid folic și beneficiile lor
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

219 vizite

27-04-2023

0 comentarii

Alimentele care conțin acid folic și beneficiile lor

Articol publicat de RIDICHE PETRUŢA

Acidul folic este o vitamină care face parte din complexul B și se găsește în alimentele vegetale, fiind esențial pentru funcționarea normală a organismului. Este important pentru formarea globulelor roșii și pentru sinteza ADN-ului. Persoanele care prezintă un risc crescut de a suferi de deficit de acid folic includ femeile însărcinate, vegetarienii, veganii și oamenii ce au probleme cu absorbția nutrienților din alimente.

Există o varietate de alimente bogate în acid folic. Este vorba despre legumele verzile, leguminoasele, fructele, cerealele integrale, nucșoara și alte semințe, carnea de pasăre, ouăle, lactatele și legumele uscate.

Procesarea alimentelor poate reduce conținutul de acid folic, ceea ce înseamnă că alimentele crude sunt, adesea, cele mai bune surse de acid folic.

Beneficiile acidului folic (vitamina B9) pentru organism sunt numeroase. În primul rând, se formează globulele roșii. Acidul folic este necesar pentru formarea hematiilor, care transportă oxigenul către organe. Un alt rol important al acidului folic este în sinteza de ADN, materialul genetic al celulelor, fiind necesar pentru dezvoltarea și funcționarea normală a organismului. Acidul folic are și o importanță majoră în dezvoltarea corespunzătoare a sistemului nervos al fătului. Deficitul de acid folic, în timpul sarcinii, poate cauza defecte ale tubului neural și poate duce la probleme severe de sănătate pentru copil. O concentrație suficientă de acid folic în organism poate ajuta și la prevenirea anemiilor, acesta fiind necesar pentru formarea globulelor roșii. Studiile au mai arătat că un consum adecvat de acid folic poate ajuta la prevenirea cancerului de colon și a cancerului de sân. Mai mult, o concentrație suficientă de acid folic în organism poate ajuta la scăderea nivelului de homocisteină din sânge, care este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, atunci când nu e metabolizată corespunzător. Nu în ultimul rând, acidul folic poate ajuta la ameliorarea memoriei, precum și la prevenirea declinului cognitiv asociat cu înaintarea în vârstă.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661408 vizite | 57219 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

49805 vizite | 9132 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17551 vizite | 1787 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431360 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001496 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671642 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661408 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577689 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.