Ameninţarea lordozei. Din ce cauză apare această deformare a coloanei vertebrale
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

8736 vizite

31-05-2017

0 comentarii

Ameninţarea lordozei. Din ce cauză apare această deformare a coloanei vertebrale

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

„Prevenirea apariţiei tulburărilor de statică vertebrală se obţine printr-o alimentaţie corectă, bogată în vitaminele A, D, C, P, Calciu, Magneziu şi prin expunerea organismului la factorii naturali: aer, apă, soare, la ore potrivite din zi; ameliorarea şi antrenarea funcţiei respiratorii de la vârstă fragedă, prin plimbări, alergare, joacă etc.”, menţionează dr. Magdalena Dumitrescu, specialist recuperare, director medical al Sanatoriului Balnear Mangalia.

Foarte important este controlul medical periodic, la copii, pentru a putea fi descoperite eventualele tulburări de creştere ale scheletului. Totodată, se indică verificarea acuităţii vizuale şi a celei auditive, care determină poziţii asimetrice ale capului şi gâtului, din cauza dereglării posturii corecte, mai ales la gradiniţă şi şcoală.

Printre cele mai frecvente deformaţii ale coloanei vertebrale, care poate să apară şi la copii, dar şi la adulţi, este lordoza sau „spatele în şa”, cum este denumită această afecţiune în popor. De fapt, această afecţiune se referă la o curbură anterioară a unei porţiuni de coloană vertebrală. În mod normal, anatomic, coloana cervicală şi cea lombară sunt puţin curbate.

„Una dintre cauzele lordozei este reprezentată de dezechilibrul muşchilor spinali, mai clar, de o slăbire a acestora, astfel apare această scobitură accentuată a spatelui. Lordoza mai poate apărea şi în sarcină, din cauza grăsimii viscerale mari. Lordoza poate fi prezentă la toate grupurile de vârstă, de la copiii până la bătrâni, şi cel mai des afectează coloana lombară, fiind extrem de dureroasă în unele cazuri, poate afecta întreaga postură a pacientului. Dacă afecţiunea nu este într-un stadiu avansat, pacientul nu are niciun simptom, însă pe măsură ce curbura se accentuează, apare şi durerea, mai ales la persoanele care au o postură incorectă şi petrec mult timp pe scaun, la birou”, spune dr. Magdalena Dumitrescu, medic specialist.

Când trebuie solicitat medicul specialist

Lordoza poate fi tratată prin întărirea şi întinderea muşchilor abdominali, precum şi prin întărirea muşchilor spatelui.

Pentru ameliorarea durerilor, medicii pot administra pacienţilor antiinflamatoare nesteroidiene, însă nu este indicat ca acestea să fie administrate fără recomandarea medicului curant. O mare parte din cazurile de postură anormală a corpului, inclusiv cazurile de lordoză, se pot trata prin terapie fizică.

Simptomele lordozei lombare includ spate curbat, postură exagerată, fese proeminente, abdomen împins în faţă, durere mai ales la mişcare. Când lordoza este severă, pacientul poate simţi o limitare a mişcărilor coloanei vertebrale, din cauza compresiei nervilor lombari.

Se indică consultul neurologic de urgenţă, dacă persoana afectată prezintă parestezii, spasme musculare ale braţelor şi picioarelor, slăbiciune musculară, tulburări sfincteriene etc.

Lordoza congenitală se tratează doar prin operaţie

Lordoza poate fi şi congenitală, însă, din fericire, aceste cazuri sunt rare.

„Această afecţiune poate fi diagnosticată în urma unui examen fizic, dar şi pe baza radiografiilor sau a rezonanţei magnetice nucleare. Durerile sunt ameliorate cu antiinflamatoare nesteroidiene şi miorelaxante musculare, însă tratamentul propriu zis constă în exerciţii fizice pentru întărirea musculaturii, care să susţină coloana într-o poziţie corectă. Tratamentul pentru lordoză este stabilit în funcţie de vârsta pacientului, gravitatea lordozei, starea generală de sănătate şi toleranţa pentru tratament. Lordoza congenitală se tratează doar prin intervenţie chirurgicală, deoarece este o boală progresivă”, explică dr. Magdalena Dumitrescu.

Totodată, specialistul afirmă că cei mici trebuie învăţaţi să aibă tot timpul o postură corectă şi să facă exerciţii fizice pentru a avea o musculatură fermă.

Taguri articol: sfatul medicului deformare coloana lordoza antiinflamatoare sanatoriul balnear magalia magdalena dumitrescu

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

657465 vizite | 14799 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7506 vizite | 606 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8911 vizite | 505 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429084 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000148 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671435 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

657465 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.