Ameţeli, vărsături şi dureri abdominale. Cum se manifestă hepatita B
Sursa de Sănătate logo

Sursa foto Medical News Today

Sursa foto Medical News Today
Sfatul medicului

773 vizite

28-08-2020

0 comentarii

Ameţeli, vărsături şi dureri abdominale. Cum se manifestă hepatita B

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Hepatita B este o boală infecţioasă care afectează puternic ficatul. Severitatea bolii se reflectă şi în statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care arată că circa 600.000 de persoane mor anual din cauza infecţiei cu această boală.

Potrivit dr. Loti Popescu, virusul se transmite, în special, prin contactul cu sângele unei persoane infectate, instrumentar nesterilizat, prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată, dar şi prin transmitere verticală, de la mamă la făt.

La ora actuală, hepatita B constituie una dintre cele mai importante probleme de sănătate, în întreaga lume. Anual, se înregistrează 30 de milioane de cazuri noi de infectare cu virusul hepatitic, o cifră extrem de îngrijorătoare. Mai mult decât atât, multe persoane nu devin conştiente de faptul că au fost infectate decât în urma unor analize de rutină.

Totuşi, este foarte important de reţinut că hepatita B poate trece de la o formă uşoară, la una severă, care ne poate afecta pe toată durata vieţii.

Specialiştii spun că hepatita B poate fi clasificată în două tipuri: acută şi cronică.

Din păcate, hepatita poate cauza boli cronice ale ficatului şi constituie un risc al decesului din cauza cirozei şi al cancerului de ficat.

Dr. Loti Popescu a precizat că persoanele cu factor ridicat de risc sunt cele care nu sunt vaccinate împotriva virusului hepatitei B, dar şi acei pacienţi care fac dializă, transfuzii de sânge sau care fac un transplant de organe. În categoria persoanelor predispuse la această boală intră şi utilizatorii de droguri injectabile, persoanele cu mai mulţi parteneri sexuali etc.

Medicul a adăugat că este posibil ca bolnavii să nu observe nicio manifestare, în faza cronică a bolii. În alte situaţii, însă, cum ar fi în cazul afecţiunii acute, ei pot avea o culoare gălbuie a ochilor şi a pielii, urina de culoare închisă. În acelaşi timp, intervine oboseala, bolnavul are ameţeli, vărsături şi dureri abdominale.

„Ca măsuri de prevenţie în hepatita virală B, se recomandă să nu intraţi în contact cu sângele altei persoane şi să vă vaccinaţi împotriva virusului hepatitei B, dar numai după consultul la medicul de familie.

De asemenea, populaţia este sfătuită să aibă doar contacte sexuale protejate şi să folosească mănuşile atunci când are loc contactul cu secreţii, bandaje ale unei alte persoane. Totodată, trebuie evitată folosirea în comun a periuţelor de dinţi, precum şi a ustensilelor de manichiură sau a lamelor de ras”, a subliniat medicul.

În plus, se recomandă sterilizarea acelor şi a ustensilelor, în cazul tatuajelor, piercing-urilor şi, desigur, sterilizarea instrumentarului chirurgical.

În ceea ce priveşte simptomele hepatitei B, trebuie să ştiţi că aceasta nu se manifestă în primele stadii după infectarea cu virusul hepatitic B (VHB). În perioada de incubaţie, timp în care virusul se multiplică şi se răspândeşte la nivelul organismului, nu apar simptome sau semne ale infectării. Cu toate acestea, unele persoane, dar în mod special copiii, nu prezintă niciun simptom. De fapt, deseori, hepatita este detectată în urma unor analize de rutină.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660420 vizite | 22082 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7892 vizite | 841 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9338 vizite | 729 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429226 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000182 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671447 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660420 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.