Analize recomandate pentru diagnosticarea aterosclerozei
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

94 vizite

15-03-2023

0 comentarii

Analize recomandate pentru diagnosticarea aterosclerozei

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Medicul v-a diagnosticat cu ateroscleroză? În acest caz, trebuie să știți că vă confruntați cu o boală cronică a vaselor arteriale, caracterizată prin îngroșarea și rigidizarea pereților acestora, cu îngustarea progresivă a diametrului lor, datorită depunerilor de colesterol. Tocmai de aceea, investigațiile precoce oferă posibilitatea prevenirii și instituirii tratamentului înainte de apariția aterosclerozei (obstrucția unei artere care asigură nutriția și oxigenarea unui organ sau țesut). Potrivit specialiștilor, obstrucția poate determina atac cerebral, infarct miocardic, arterită obliterantă, afecțiuni care determină scăderea substanțială a calității vieții, incapacitate de muncă sau chiar invaliditate.

Simptomele aterosclerozei includ senzaţia de oboseală, durere în piept, ameţeală sau dureri de cap, picioare reci, durere în gambe la mers etc. În general, factorii de risc se asociază în producerea și dezvoltarea leziunilor vasculare: nivel crescut al lipidelor, fumat, hipertensiune arterială, sedentarism, diabet zaharat și stres. Pentru identificarea riscului de ateroscleroză se pot efectua următoarele analize medicale de laborator: colesterol total, HDL-colesterol, LDL-colesterol, LDL oxidat, trigliceride, fibrinogen, lipoproteina, apolipoproteina A1, apolipoproteina B, proteina C reactivă ultrasensibilă, proteina C reactivă, homocisteina, profilul genetic al riscului de ateroscleroză. Fiecare parametru reprezintă un factor de risc independent, cu o semnificație aparte în dezvoltarea aterosclerozeiei.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

259225 vizite | 105349 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

235550 vizite | 92519 comentarii

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

420015 vizite | 48305 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1401250 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

981628 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

659203 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

567515 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

504763 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.