Analize recomandate pentru identificarea riscului de ateroscleroză
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

61 vizite

12-04-2024

0 comentarii

Analize recomandate pentru identificarea riscului de ateroscleroză

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Ateroscleroza este o boală cronică a vaselor arteriale, care se caracterizează prin îngroșarea și rigidizarea pereților acestora, cu îngustarea progresivă a diametrului lor, datorită depunerilor de colesterol. Tocmai de aceea, investigațiile precoce oferă posibilitatea prevenirii și instituirii tratamentului înainte de apariția aterosclerozei (obstrucția unei artere care asigură nutriția și oxigenarea unui organ sau țesut). Medicii spun că obstrucția poate determina atac cerebral, infarct miocardic, arterită obliterantă, afecțiuni care determină scăderea substanțială a calității vieții, incapacitate de muncă sau chiar invaliditate.

Care sunt simptomele aterosclerozei? În primul rând, senzaţie de oboseală, durere în piept, ameţeală sau dureri de cap, picioare reci, durere în gambe la mers. În același timp, aceasta se asociază în producerea și dezvoltarea leziunilor vasculare: nivel crescut al lipidelor, fumat, hipertensiune arterială, sedentarism, diabet zaharat și stres. Pentru identificarea riscului de ateroscleroză se pot efectua următoarele analize medicale de laborator: colesterol total, HDL, colesterol LDL, colesterol direct LDL oxidat, trigliceride, fibrinogen, proteina C reactivă, proteina C reactivă ultrasensibilă etc. De precizat că fiecare parametru reprezintă un factor de risc independent, cu o semnificație aparte în dezvoltarea aterosclerozeiei. Analizele se efectuează dintr-o probă de sânge recoltată prin procedura standard de puncţie venoasă, după 10-12 ore de repaus alimentar.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660433 vizite | 22871 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7929 vizite | 866 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9372 vizite | 756 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429229 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000184 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671449 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660433 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.