Anemia la bătrâni trebuie neapărat investigată
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

31 vizite

05-03-2024

0 comentarii

Anemia la bătrâni trebuie neapărat investigată

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Anemia este un semn important care indică, de cele mai multe ori, o afecțiune serioasă și posibil tratabilă. Deși este definită ca reducerea masei eritrocitare, se folosesc și alți indici care estimează masa eritrocitară, precum concentrația hemoglobinei și hematocritul. La vârstnici (persoanele peste 65 de ani) etiologia anemiei diferă suficient de etiologia la tineri, pentru a fi considerată o patologie distinctă.

Astfel, în comunitățile îmbătrânite, prevalența anemiei este de 8% în grupa de vârstă 65-74 de ani, 13% pentru 75-84 de ani și 23% pentru cei peste 85 de ani. La analizele de laborator anemia este detectată adesea accidental. Multiplele cauze ale bolii la vârstnici și influența anemiei în tratamentul patologiilor asociate justifică o evaluare completă medicală. Specialiștii sunt de părere că elementul principal în tratamentul anemiei la bătrâni este identificarea etiologiilor reversibile (deficit de fier, infecții cronice) și tratarea corectă a acestora. Medicația în acest grup de pacienți este folosită în funcție de cauza anemiei la bătrâni.

Semnele și simptomele deficitului de fier pot cuprinde: pierderi de sânge;

dorința de a consuma substanțe neobișnuite precum gheață sau pământ; unghiile deformate în formă de lingură; ulcerații ale mucoasei bucale și linguale etc. Anemia din bolile cronice/inflamatorii, boala renală și anemia idiopatică sunt mai greu de tratat. Dacă vă confruntați cu o anemie severă, trebuie să știți că aceasta poate fi tratată prin transfuzii de sânge, care ameliorează rapid simptomele, dar determină risc de supraîncărcare de fier, creștere de volum sangvin, infecții și reacții acute.

Taguri articol: sfatul medicului anemie imbatranire simptome fier

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659714 vizite | 16625 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7580 vizite | 658 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9009 vizite | 559 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429135 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000153 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659714 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.