Anesteziile rahidiene le permit pacienţilor să rămână treji, pe patul de spital
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

279 vizite

05-08-2022

0 comentarii

Anesteziile rahidiene le permit pacienţilor să rămână treji, pe patul de spital

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Rahianestezia este un tip de anestezie ce se recomandă în cazul a diferite intervenții chirurgicale, care permite pacientului aflat pe patul de spital să rămână treaz, fără a simți niciun fel de durere. Aceasta constă în introducerea unei substanțe anestezice intrarahidian, substanță care ajunge la rădăcinile nervilor rahidieni și oprește transmiterea influxului nervos, ceea ce determină, mai departe, paralizia musculară temporară și reversibilă și abolirea sensibilității în locul unde s-a făcut injecția și zona de sub ea.



Acest tip de anestezie se poate efectua în cadrul mai multor intervenţii chirurgicale care se desfăşoară sub nivelul ombilicului, cezariana fiind unul dintre cele mai frecvente cazuri în care se utilizează. Potrivit dr. Alina Beatrice Balcan, în cazul unei naşteri, managementul anesteziei se discută încă de la examenul preanestezic, care constă într-o consultație efectuată cu cel puțin o lună înainte de naștere.

„În acest fel, dacă este necesar, putem solicita investigații suplimentare, consulturi interdisciplinare, modificarea tratamentelor cronice, instruim pacienta asupra modului în care trebuie să se prezinte pentru tipul de anestezie pe care îl stabilim de comun acord. Noi, prin prisma expertizei noastre, le prezentăm varianta optimă, dar nu întotdeauna aceasta este cea pe care și-a imaginat-o pacienta, și atunci trebuie să ajungem la un consens care să îi asigure securitatea, confortul operatorului pentru extragerea netraumatică a copilului, precum și satisfacția în măsura în care este posibil”, a subliniat medicul. În cazul acestei anestezii spinale (rahianestezia), tehnica este mai simplă, iar efectul este imediat, deci ea este extrem de utilă în urgenţe și cu minimum sau deloc complicații. „În plus, anesteziile rahidiene au avantajul că nu afectează absolut deloc copilul, păstrează și acel moment unic în viața unei femei, prima întâlnire cu bebelușul, prima atingere piele pe piele. Majoritatea mămicilor își doresc acest lucru. În plus, se asigură și confortul operatorului, mămica este foarte stabilă, eliminăm anumite riscuri legate de intubația oro-traheală, care este mai dificilă și mai riscantă la o femeie gravidă. Totodată, rahianestezia asigură confort pentru aproximativ două ore, nu ajunge nimic din substanța anestezică la făt sau la laptele mamei. În ceea ce priveşte relaxarea musculară necesară intervenției chirurgicale, şi aceasta este optimă”, a adăugat medicul.

Referitor la procesul de recuperare, acesta este mai rapid, în comparaţie cu celelalte tipuri de anestezie pentru care o femeie poate opta. În plus, în astfel de situaţii, remisia blocului motor, adică momentul de recuperare a funcției motorii a picioarelor, la o rahianestezie este, în medie, de 3-4 ore.

Taguri articol: sfatul medicului rahianestezia anestezie boli cezariana chirurg

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655066 vizite | 12806 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7399 vizite | 527 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8819 vizite | 439 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429007 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000130 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671430 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655066 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577337 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.