Anticoncepţionalele pot fi mortale! Testaţi-vă înainte de a le lua
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

1961 vizite

03-12-2015

1 comentariu

Anticoncepţionalele pot fi mortale! Testaţi-vă înainte de a le lua

Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir

Aparent inofensivă pentru sănătate, pilula contraceptivă poate crea probleme grave de sănătate celor care o iau fără a realiza în prealabil nişte teste. Medicii geneticieni recomandă ca toate femeile să facă o anumită analiză înainte de a apela la anticoncepţionale. Există multe cazuri în care s-au urmat scheme contraceptive fără a se cunoaşte riscul de tromboză.

Anticoncepţionalele trebuie recomandate de medic

Descoperită în 1960, pilula contraceptivă a revoluţionat viaţa sexuală prin combinaţiile de hormoni care împidică apariţia unei sarcini.

Între timp, medicina a evoluat şi anticoncepţionalele odată cu ea. Astfel, dozele tot mai mici de hormoni din compoziţie au făcut ca pilulele cu progesteron şi estrogen să fie din ce în ce mai sigure pentru sănătate. Cu toate acestea, regulile administrării lor se sunt aceleaşi: trebuie recomandate de ginecolog, după un control riguros.

Doctorii ne-au tot spus că persoanele de peste 35 de ani, care fumează şi au în familie un risc de tromboză, trebuie să evite aceste pilule.

Ce test trebuie să faceţi înainte de a lua anticoncepţionale

Specialiştii geneticieni vorbesc tot mai des despre un test care ar trebui făcut de toate femeile înainte de a recurge la anticoncepţionale.

Toate femeile ar trebui să se testeze pentru trombofilie, mai ales dacă în familia lor există istoric de tromboze venoase, trombembolism pulmonar, accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic acut. În urma acestor teste genetice, ele află daca au moştenit mutaţii la nivelul factorilor implicaţi în coagularea sângelui şi astfel care este riscul de a dezvolta accidente trombotice”, declară dr. Cristina Ailenei, medic genetician.

Experţii în medicină sunt îngrijoraţi în privinţa contraceptivelor orale deoarece acestea favorizează apariţia cheagurilor de sânge, adică au efect pro-trombotic.

„Imaginaţi-vă sistemul circulator ca o balanţă care trebuie menţinută în echilibru. Un taler al balanţei este reprezentat de riscul de hemoragie şi celălalt taler, de riscul de coagulare a sângelui. Contraceptivele înclină balanţa în favoarea trombozei, adică a coagulării. Acest echilibru între hemoragie şi tromboză este menţinut de o serie de factori: proteine, enzime, vitamine etc., molecule care sunt sintetizate de gene. Dacă aceste gene au suferit mutaţii şi nu îşi mai pot îndeplini funcţiile, apar probleme”, explică geneticianul Cristina Ailenei.

Anticoncepţionalele pot provoca decesul

În cazul depistării unui risc de tromboză, femeile trebuie să se orienteze spre alte metode contraceptive. Dacă iau pilule în continuare, riscă decesul. În ultimii ani, s-au înregistrat astfel de cazuri dramatice cauzate de administrarea pilulelor contraceptive fără teste clare. Astfel, depistarea mutaţiilor genetice pentru tromboză poate salva viaţa multor femei.

Pe lângă pilulele contraceptive, aceste persoane trebuie să evite fumatul, excesul ponderal, colesterolul crescut şi sedentarismul.

Sfatul medicilor în privinţa contraceptivelor

„Decizia administrării anticoncepţionalelor trebuie bine cântărită – inclusiv în cazurile în care aceste pilule se dau în scop terapeutic pentru ovare polichistice sau endometrioză – şi trebuie luată în funcţie de rezultatele testelor genetice pentru trombofilie”, conchide dr. Cristina Ailenei.

Administrate sub control medical, anticoncepţionalele au multe efecte pozitive. Acestea pot contribui la reglarea ciclului menstrual, pot să scadă riscul de cancer, de chist ovarian şi, nu în ultimul rând, pot ameliora aspectul tenului.

Taguri articol: boli şi afecţiuni teste gene

Comentează aici

1 comentariu

6 decembrie 2015
alin7
VENITURI prin colaborare pe internet!!

Obineti usor venituri! Cautam urgent oameni seriosi si foarte interesati sa colaboreze cu noi pe internet pentru venituri ! Cautam colaboratori care vor sa se alature unui proiect cu cea mai rapida crestere. Oferim contract de colaborare, tot sprijinul necesar si maxima seriozitate. Va explicam tot sistemul de lucru, pas cu pas, in asa fel incat sa puteti incepe imediat sa lucrati si sa castigati bani. Va rugam sa cereti detalii la adresa de email: [email protected]

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

657771 vizite | 15047 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7510 vizite | 610 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8923 vizite | 512 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429092 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000148 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671435 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

657771 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.