Anticoncepţionalele utilizate incorect vă pun viaţa în pericol
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

455 vizite

03-12-2020

0 comentarii

Anticoncepţionalele utilizate incorect vă pun viaţa în pericol

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Femeile care utilizează incorect anticoncepţionalele îşi pun în pericol sănătatea, sunt de părere medicii. Desigur, există şi situaţii în care aceste pastile nu trebuie luate, din cauza unor boli preexistente, cum sunt cele vasculare.

În concluzie, cel mai bine este ca alegerea unui anticoncepţional să se facă în urma unui consult medical. „După consult şi analize specifice, medicul specialist decide care este contraceptivul potrivit, comparând beneficiile cu efectele secundare”, explică dr. Miruna Furtună. În acest fel, se pot evita probleme precum hipertensiunea, accidentele vasculare, osteoporoza sau complicaţiile din cauza varicelor. Pe de altă parte, susţin medicii, pilulele anticoncepţionale au în compoziţie două tipuri de hormoni: estrogen şi progestativ. Estrogenul creşte semnificativ sinteza factorilor de coagulare care se sintetizează în ficat şi astfel induce o stare de hipercoagulabilitate, care predispune la accidentele vasculare. Ca urmare, femeile care folosesc un tip nepotrivit de contraceptive orale au un risc de a dezvolta trombembolism venos de patru ori mai mare decât cele care nu le utilizează.
Nu în ultimul rând, există riscul de infarct miocardic acut, care creşte numai în cazul acelor utilizatoare de anticoncepţionale care sunt fumătoare şi au peste 35 de ani, respectiv la cele care suferă de migrene. De asemenea, 1% din femeile care folosesc anticoncepţionale pot dezvolta hipertensiune arterială, iar riscul de adenocarcinom cervical (cancer de col uterin), adenom hepatic (tumoră benignă) şi litiază biliară (pietre la bilă) creşte la femeile care folosesc contraceptive cu doze mari de estrogeni.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660416 vizite | 21824 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7881 vizite | 831 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9322 vizite | 718 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429223 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000182 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671447 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660416 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.