Anxietatea şi atacul de panică
Sursa de Sănătate logo

ranga PRINT (1)

ranga PRINT (1)
Boli şi afecţiuni

1251 vizite

02-01-2015

0 comentarii

Anxietatea şi atacul de panică

Articol publicat de Elena RANGA
Adeseori, anxietatea este confundată cu frica, însă diferenţa dintre acestea este majoră. Anxietatea presupune frică, însă ea este resimţită mult mai amplu de către persoana în cauză.
Frica este o reacţie normală, firească într-o situaţie periculoasă. Atunci când creierul sesizează un pericol, el mobilizează întreg corpul la reacţie: de luptă sau de fugă, soldată cu un efect (reacţie), după care urmează relaxarea prin gestionarea situaţiei. În cazul anxietăţii însă, lucrurile se schimbă. Persoana anxioasă resimte o frică intensă cu reacţii în tot corpul fără a fi într-o situaţie de pericol. Astfel, teama apare pe baza unor idei nerealiste, anticipative, dar fără suport concret în realitate. Persoana anxioasă ajunge să fie controlată de frică şi să îşi conducă viaţa în aşa fel încât să evite potenţialii factori stresanţi. Calitatea vieţii şi adaptarea sunt afectate profund pe termen lung (mai mult de şase luni). Există mai multe tipuri de tulburări anxioase, însă cea mai frecventă formă a anxietăţii este atacul de panică. Acesta reprezintă o perioadă discretă în care există debutul brusc al unei frici sau terori intense, asociată adesea cu senzaţia de moarte iminentă. În cadrul atacului de panică sunt prezente diverse simptome, de genul scurtarea respiraţiei, senzaţia de sufocare, palpitaţii, durerea sau disconfortul precordial, transpiraţii, tremurături, greaţă, detresă abdominală, ameţeală, depersonalizare, frica de a muri, de a înnebuni sau de a pierde controlul, până la parestezii. Există trei tipuri de atacuri de panică: - Inopinate (nesemnalizate) - atacul de panică nu poate fi ataşat unui stimul declanşator clar; - Circumscrise situaţional (semnalizate) - atacul de panică apare inevitabil la expunerea la un anumit stimul; - Predispuse situaţional - apare inconstant în situaţii similare. Atacul de panică apare în multe tulburări anxioase, tocmai de aceea este necesară o evaluare amănunţită atât fiziologică, cât şi de către psihologul clinician şi psihiatru. Vorbim de atac de panică atunci când nu poate fi identificată nicio cauză somatică pentru simptomele recurente de panică. De regulă, persoanele cu atac de panică îşi fac numeroase controale medicale înainte să consulte serviciile unui specialist în psihologie/psihiatrie. Acest lucru este firesc şi este foarte recomandat ca înainte de stabilirea unui diagnostic psihiatric şi începerea oricărui tratament să facă un consult medical de specialitate care să excludă orice condiţie medicală care poate avea simptome similare. Tratamentul atacului de panică presupune atât medicaţie psihiatrică cât şi psihoterapie. Este important să se urmeze tratamentul prescris de medicul curant. La recomandarea acestuia, pot fi administrate antidepresive şi anxiolitice. Studiile arată că tratamentul adecvat poate reduce sau elimina complet atacurile de panică la 70%-90% dintre pacienţi. Tratamentul anxietăţii este unul individualizat, cu o durată variabilă, în funcţie de problematica pacientului. Prognosticul de vindecare este cu atât mai bun cu cât tulburarea este identificată mai devreme.  
Taguri articol: elena ranga important psihologie

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660297 vizite | 17173 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7605 vizite | 679 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9038 vizite | 577 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429148 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000153 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660297 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.