Apendicita. Cauze, simptome, tratament
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

23900 vizite

20-11-2015

1 comentariu

Apendicita. Cauze, simptome, tratament

Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir

Apendicita este o afecţiune ce constă în inflamarea apendicelui, un segment de forma unui tub, lung de aproape 9 cm, care vine în prelungirea intestinului gros. Nu se cunoaşte cu certitudine rolul apendicelui, dar se ştie un lucru certdespre el: putem supravieţui în lipsa lui, fără a suporta consecinţe evidente.

Apendicita intră în categoria urgenţelor medicale care necesită intervenţie chirurgicală rapidă pentru îndepărtarea apendicelui. Dacă nu este tratată, apendicele inflamat se va sparge, răspândind infecţia în cavitatea abdominală. Acest lucru poate duce la peritonită, o inflamaţie gravă a peritoneului, o membrană care acoperă pereţii abdomenului şi suprafaţa organelor din cavitatea abdominală. Peritonita poate fi fatală dacă nu este tratată imediat cu antibiotice puternice.

Uneori se formează un abces plin cu puroi în afara apendicelui inflamat. Apoi se formează un ţesut cicatrizant care separă apendicele de restul abdomenului, prevenind răspândirea infecţiei. Un apendice abcedat reprezintă o situaţie mai puţin urgentă, dar din nefericire, nu poate fi rezolvată fără operaţie. Din acest motiv, toate cazurile de apendicită sunt tratate ca urgenţe care necesită intervenţii chirurgicale.

Cauzele apendicitei

Apendicita are loc atunci când apendicele se blochează, de cele mai multe ori cu materii fecale, cu un obiect străin sau este provocată de cancer. Alte cauze includ infecţiile, din moment ce apendicele se inflamează în urma unei infecţii prezente în organism.

Cum se manifestă apendicita

Simptomele clasice ale apendicitei includ:

În aproximativ jumătate din cazuri, apar şi alte simptome de apendicită, precum:

Dacă prezentaţi unul dintre simptomele de mai sus, consultaţi un medic imediat deoarece este foarte important ca diagnosticul şi tratamentul să fie stabilite din timp. Nu luaţi niciun medicament împotriva durerii, antiacid saulaxativ şi nu aplicaţitampoane de încălzire deoarece acestea pot provoca spargerea apendicelui.

Diagnosticarea apendicitei poate fi complicată

Simptomele apendicitei sunt de multe ori neclare sau foarte asemănătoare cu alte afecţiuni precum problemele cu vezica biliară, infecţiile vezicii sau tractului urinar, boala Crohn, gastrita, infecţiile intestinale sau problemele la ovare.

Pentru a pune diagnosticul sunt necesare următoarele teste:

Tratament

Tratamentul standard pentru apendicită este apendendicectomia, operaţia de extirparea apendicelui.

În general, dacă există suspiciune de apendicită, medicii preferă să aleagă metoda sigură şi să scoată apendicele pentru a evita spargerea lui. Dacă apendicele a format un abces, sunt posibile două proceduri: una pentru a drena puroiul şi lichidul, iar următoarea constă în îndepărtarea chirurgicală a apendicelui.

Oricum, există unele cercetări care arată că tratamentul cu antibiotice poate exclude posibilitatea operaţiei.

La ce trebuie să vă aşteptaţi după apendicectomie

Înainte de apendicectomie, sunt administrate antibiotice pentru a combate eventuala peritonită. De obicei, este efectuată anestezia generală, iar apendicele este scos printr-o incizie de aproximativ 10 cm sau prin laparoscopie. În cazul peritonitei, puroiul este eliminat din abdomen.

La 12 ore de la operaţie veţi putea să vă ridicaţi din pat şi să vă mişcaţi. Puteţi reveni la activităţile normale în două sau trei săptămâni. Dacă operaţia este laparoscopică, incizia este mai mică, iar recuperarea, mai rapidă.

După apendicectomie, contactaţi medicul dacă:

Apendicita poate fi prevenită?

Din păcate, nu există nicio modalitate de prevenire a apendicitei. Totuşi, ea este mai puţin întâlnită la persoanele care consumă alimente bogate în fibre, precum fructele şi legumele proaspete.

Taguri articol: boli şi afecţiuni apendicită

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661354 vizite | 57216 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

45687 vizite | 8470 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17524 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431229 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001423 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671631 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661354 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.