Apneea în somn la copil
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

36 vizite

04-01-2024

0 comentarii

Apneea în somn la copil

Este o afecțiune caracterizată de o reducere a fluxului de aer sau o pauză în respirație în timpul somnului. Reducerea respirației este numită hipopnee, iar oprirea acesteia, apnee. Apneea în somn de cauză obstructivă (OSA) – reducerea sau oprirea trecerii aerului la nivelul nasului sau gurii are loc în ciuda efortului respirator depus la nivelul toracelui și abdomenului, având cauza un obstacol la nivelul faringelui.

Deși apneea în somn este destul de frecventă la copii, diagnosticul este dificil de pus în comparație cu adultul, unde metodele sunt standardizate. Cel mai frecvent, sforăitul și apneea în somn de cauză obstructivă se întâlnesc la copii între doi și cinci ani. Acest lucru se explică prin frecvența mai mare a patologiei nasofaringiene la această vârstă – rinite, faringite, amigdalite, adenoidite (vegetat îi adenoide mari, inflamate), mărirea amigdalelor palatine.

Simptome și efecte posibile ale apneei în somn de cauze obstructive: somn neodihnitor, agitat, superficial, cu episoade de scurtă trezire – dimineață copilul se simte mai obosit decât seară când s-a culcat; poziții neobișnuite în timpul somnului, precum dormitul cu capul în hiperextensie sau în genunchi sau pe mâini; sforăit; insomnie, coșmaruri; urinări nocturne, în pat; trezire cu gură uscată din cauza respirației predominant orale; tuse în timpul somnului, cu eliminare de secreții; copilul își ,,drege" vocea dimineață și poate fi ușor răgușit; dinții nealiniați corespunzător; tulburări ale creșterii și dezvoltării; scăderea performanțelor școlare; copilul este obosit, nu se poate concentra – lucru care se poate interpreta greșit la școală că fiind leneș; copilul poate fi ușor iritabil, nervos și să nu-i convină nimic.

Tratamentul OSA pentru apnee și sforăit

Acest tratament chirurgical constă în eliminarea obstrucției, respectiv a vegetațiilor adenoide (adenoidectomie), amigdalelor palatine mărite în volum (amigdalectomie) sau a amândurora. La copii, chirurgia oferă rezultate foarte bune, cu remisia aproape sau în totalitate a simptomatologiei. În cazul în care observi apariția sforăitului care nu mai trece după un episod de răceală sau gripă sau, mai grav, apariția pauzelor în respirație în timpul somnului, solicită consultul unuia dintre medicii: pediatru, ORL-ist sau somnolog.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660335 vizite | 18131 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7656 vizite | 712 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9096 vizite | 616 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429162 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000162 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671439 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660335 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.