Astenia de toamnă, cum se manifestă şi cum poate fi tratată
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

2671 vizite

18-10-2016

0 comentarii

Astenia de toamnă, cum se manifestă şi cum poate fi tratată

Medicii spun că, în ultima perioadă, foarte multe persoane au acuzat stări de slăbiciuneşi oboseală resimţită în tot corpul. Aceste simptome sunt caracteristice asteniei de toamnă. Cu toate că simptomele asteniei trec de la sine în câteva săptămâni, specialiştii recomandă o alimentaţie bogată în mineraleşi vitamine şi, bineînţeles,mai multe ore de somn şi sport.

Astenia de toamnă poate fi resimţită ca o slăbiciune a organismului, traducându-se printr-o stare accentuată de oboseală, care poate antrena multe insuficienţe funcţionale, în mod special ale sistemului nervos central, digestiv şi osteo-musculo-articular. Spre deosebire de oboseala fiziologică ( normală după un efort), astenia se manifestă pe perioade mai lungi de timp şi nu dispare după repaosul obişnuit. Principalele cauze ale asteniei contribuie şi la clasificarea diferitelor forme ale acestei tulburări. Calendaristic, a venit toamna şi, odată cu ea, organismul încearcă din răsputeri să se adapteze unui nou ritm de viaţă, datorită micşorării zilei, dar şi a diferenţelor de temperatură dintre zi şi noapte. Aşadar, dacă aveţi tot mai des stări de oboseală şi vă lipseşte energia, iar melancolia pune stăpânire pe dumneavoastră fără nici un motiv evident, s-ar putea să nu vă confruntaţi cu o simplă stare de spirit, ci cu astenia de toamnă. De precizat că echilibrul hormonal, al neuro-transmiţătorilor şi cel enzimatic are nevoie de un oarecare timp pentru a-şi finaliza acomodarea sau adaptarea (homeostazia mediului intern), ne-a declarat dr. Ionica Ciortan, de la clinica Iowemed.

Astenia de toamnă, a precizat medicul, apare la toate categoriile de vârstă, de la copii la bătrâni şi, statistic, afectează una din zece persoane. „Tocmai de aceea, este important să ştii cum să îi recunoşti simptomele şi să iei măsuri împotriva ei”, a subliniat ea.

Totodată, astenia poate fi însoţită de scăderea forţelor organismului, cu reducerea capacităţii de muncă fizică, dar şi intelectuală, provocată de diverse cauze şi cu forme de manifestare clinică variată. De asemenea, lipsa luminii şi a soarelui, cât şi o dietă necorespunzătoare, sunt alte cauze ale asteniei de toamnă, dar şi programul haotic, lipsa de odihnă, pot de asemenea declanşa acest tip de astenie.

Cum recunoaştem dacă suferim de astenie sau nu

Diagnosticul de astenie de toamnă poate fi considerat corect numai dacă persoana în cauză a manifestat aceleaşi simptome, cel puţin trei sezoane la rând şi dacă starea acesteia de sănătate s-a îmbunătăţit în timpul lunilor de primăvară şi vară. Simptomele cel mai des întâlnite sunt apatia, subestimarea, senzaţia de vinovăţie, tristeţea, incapacitatea de a face faţă situaţiilor de stres, trecerile bruşte de la o stare de spirit la alta, somnolenţa din timpul zilei etc. Astenia poate fi prevenită prin reglarea stilului de viaţă şi al modului de alimentaţie echilibrat. Pentru a o preveni, dr. Ciortan recomandă să petreceţi cât mai mult timp în aer liber, chiar dacă vremea este mohorâtă, efectul luminii naturale fiind foarte important pentru sănătatea mentală a fiecăruia dintre noi.


De asemenea, este necesar să adoptaţi o dietă echilibrată, care să includă suficiente minerale şi vitamine şi să efectuaţi exerciţii fizice cel puţin 30 de minute pe zi. În acest fel, puteţi intra în sezonul rece cu un sistem imunitar fortificat, care vă va ajuta să faceţi faţă bolilor şi sezonului rece. Astfel, ar trebui să includeţi în dieta dumneavoastră zilnică multe fructe şi legume, precum varza, conopida, broccoli, sfeclă, pere, mere, gutui, dovleac, nuci, struguri şi suplimente naturale recomandate de medici.


Ca şi în cazul altor forme de depresie, tratamentul asteniei include antidepresive şi terapia cognitiv-comportamentală, asta doar la recomandarea medicului specialist. Ca urmare, fototerapia (bazată pe lumină) este o altă metodă de a trata aceasta afecţiune. Acest tip de terapie foloseşte o lampă specială care imită lumina naturală. Există, însă, şi o serie de remedii naturale care pot fi încercate înainte de a decide să mergem la medic, cum ar fi o dietă corespunzătoare, sport şi un program ordonat de odihnă.

Taguri articol: sfatul medicului astenie simptome sistem imunitar vitamine ionica ciortan clinica iowemed boli şi afecţiuni astenia de toamna

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658308 vizite | 15471 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7527 vizite | 621 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8943 vizite | 527 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429097 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000149 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671436 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658308 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.