Atenţie la căpuşe! Nu le scoateţi cu vaselină, ojă de unghii sau chibrite
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

779 vizite

03-05-2018

0 comentarii

Atenţie la căpuşe! Nu le scoateţi cu vaselină, ojă de unghii sau chibrite

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

În sfârşit, a venit căldura, dar odată cu ea trebuie să fim foarte atenţi la copii, mai ales atunci când sunt plimbaţi prin parcuri, la pădure sau oriunde, în aer liber. Aşadar, dragi părinţi, mare atenţie la cei mici, pentru ca aceştia să nu fie muşcaţi de diferite insecte, în special de căpuşe. „Căpuşele pot transporta o varietate de microbi, inclusiv pe cei care cauzează boala Lyme, febra Rocky Mountain şi alte boli, precum ehrlichioza şi tularemia. De aceea, este important să eliminaţi căpuşa imediat ce aţi descoperit-o. Apoi, după ce aţi scos-o, fiţi atenţi la cel mic. Dacă acesta pare bolnav, are o erupţie cutanată sau febră în următoarele două săptămâni, mergeţi cu el la pediatru. Alte simptome potenţiale ale bolilor transmise de căpuşe includ: rigiditatea gâtului, dureri de cap sau greaţă, slăbiciune, dureri musculare sau articulare, febră sau frisoane, noduli limfatici umflaţi. Din fericire, bolile făcute de căpuşe sunt mai puţin frecvente, iar atunci când sunt depistate precoce, pot fi tratate eficient”, au explicat specialiştii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna”.

Ca urmare, pe cât sunt de micuţe, pe atât de periculoase sunt căpuşele. Mai rău este că, de cele mai multe ori, persoanele care sunt muşcate de aceste insecte, nu vor simţi nimic, ci vor observa, probabil puţină roşeaţă în jurul zonei înţepăturii.

Cu toate acestea, în cazul în care cel mic este alergic la muşcăturile de căpuşe, este posibil să aibă dureri sau umflături la locul muşcăturii, o erupţie cutanată, senzaţia de arsură sau chiar dificultăţi de respiraţie.

De reţinut, însă, nu vă luaţi după cei care spun că insectele pot fi scoase mai uşor turnând peste ele puţină vaselină, ojă de unghii sau folosind un chibrit fierbinte la capătul căpuşei.

Medicii avertizează că aceste căi de atac nu numai că nu funcţionează, dar pot irita căpuşa să verse conţinutul stomacului în sângele copilului, crescând astfel riscul de infecţie.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660318 vizite | 17598 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7627 vizite | 698 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9070 vizite | 599 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429156 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000162 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660318 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.