Atenţie la ce mâncaţi! Sute de constănţeni au făcut urticarie, vara aceasta
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

5830 vizite

20-07-2017

0 comentarii

Atenţie la ce mâncaţi! Sute de constănţeni au făcut urticarie, vara aceasta

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

De la începutul sezonului şi până în prezent, sute de constănţeni, dar şi turişti sosiţi pe litoral au ajuns la medic cu urticarii generate de alimentele pe care le-au consumat. Medicii trag un semnal de alarmă şi atenţionează populaţia să fie atentă la ce mănâncă şi mai ales de unde mănâncă.

„În ultima vreme, ne-am confruntat cu foarte multe cazuri de urticarii grave alimentare. La copii, ciocolata, prăjiturile cu ciocolată sau cacao, căpşunile, kiwi şi piersicile sunt de vină. Şi la adulţi, ciocolata a favorizat apariţia bolii. Oamenii trebuie să înţeleagă că, deşi este tare delicioasă, dacă este consumată în cantităţi mari, ciocolata are potenţial alergizant. De asemenea, există alte alimente care au determinat urticariile. La loc fruntaş se află peştele, şi în mod special hamsia. De fapt, nu peştele este de vină, cât mai ales modul de preparare al acestuia, un ulei care se râncezeşte fiind folosit de prea multe ori. Apoi, shaorma, ouăle, icrele, mezelurile, fructele de mare, laptele foarte gras, untul, smântâna, margarina, frişca, zacusca se regăsesc şi ele în rândul alimentelor care duc la apariţia urticariilor”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, şeful secţiei Dermato-Venerice din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Gheorghe Nicola.

Medicul a mai spus că persoanele care se cunosc cu dischinezii biliare trebuie să evite salata de vinete, iar în cazul celor care au deja o urticarie declanşată, regimul de urmat este unul strict, doar câteva alimente fiindu-le permise, cum ar fi supele sau ciorbele de legume fără sare, piure de cartofi fără unt şi fără lapte. Pe lângă acestea, ei pot mânca pilaf fără grăsime, cu puţin ulei de măsline, eventual, ca să-i dea gust.

Trebuie precizat că acestor bolnavi le este permis numai consumul cărnii de pasăre, fiartă sau făcută la grătar. De băut, în schimb, acestora nu le este permisă decât apa plată.

Dr. Nicola a mai spus că urticariile alimentare pot apărea la toate categoriile de vârstă, însă vârstnicii cu colecistopatie fac cel mai des urticarie, dar şi cei cu probleme ale tubului digestiv.

„Urticariile alimentare pot apărea la toate categoriile de vârstă, însă vârstnicii cu colecistopatie fac cel mai des urticarie, dar şi cei cu probleme ale tubului digestiv. În general, însă, cazurile apar după ingerarea anumitor alimente, la câteva minute sau chiar la câteva zile după“, a adăugat dr. Nicola.

La ora actuală, urticaria este una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale pielii. Specialiştii spun chiar că aproape 20% din populaţie suferă de urticarie la un moment dat.

Urticaria este caracterizată ca fiind o alergie cutanată manifestată prin pete roz, uşor umflate şi catifelate la pipăit. Petele au forme şi dimensiuni variabile, de la un milimetru, la câţiva centimetri. Din păcate, acestea sunt dispuse pe tot corpul, ele putând apărea în orice regiune a corpului, inclusiv la nivelul scalpului, palmelor sau tălpilor.

Partea bună în toată această poveste este că, în majoritatea cazurilor, urticaria este acută: episoadele eruptive apar din senin şi nu durează mai mult de două săptămâni. Urticaria devine cronică doar dacă episoadele se repetă şi se prelungesc mai mult de o lună.

Taguri articol: boli şi afecţiuni Gheorghe Nicola dermato-venerice alergie alimente urticarie

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660452 vizite | 23523 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7971 vizite | 897 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9407 vizite | 777 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429234 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000186 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671450 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660452 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.