Atenţie la endometrioză! Boala poate fi confundată cu alte afecţiuni
Sursa de Sănătate logo

Sursa foto: The Doctor weighs in

Sursa foto: The Doctor weighs in
Boli şi afecţiuni

4140 vizite

09-03-2020

0 comentarii

Atenţie la endometrioză! Boala poate fi confundată cu alte afecţiuni

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Endometrioza este o afecţiune destul de des întâlnită în rândul reprezentantelor sexului frumos. Uneori, este posibil ca acestea să simtă dureri în timpul ciclurilor menstruale sau disconfort în timpul actului sexual, dar aceasta nu este o regulă.

Medicii spun că endometrioza este o afecţiune în care ţesutul endometrial, adică mucoasa uterului, migrează în afara acestuia şi aderă la zonele din apropiere, cum ar fi trompele uterine, vezica urinară sau intestine. Acolo se pot forma chisturi, care provoacă dureri foarte mari în zona pelviană. Tocmai de aceea, este foarte important ca boala să fie depistată la timp, pentru a se institui tratamentul.

Specialiştii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna” afirmă că, de foarte multe ori, această afecţiune este confundată cu alte boli, care dau simptome asemănătoare cu alte afecţiuni care pot provoca dureri mari, cum ar fi sindromul intestinului iritabil şi chiar sindromul premenstrual. În acelaşi timp, există cazuri în care unele femei nu prezintă niciun fel de simptom, dar mai rar, iar în aceste cazuri, boala este mai greu de diagnosticat.

Medicii susţin că există, totuşi, câteva semne care ne pot pune pe gânduri. Spre exemplu, atunci când aveţi crampe şi nu scăpaţi de ele prea uşor, acesta poate fi un semn că aţi putea suferi de endometrioză.

De regulă, durerile abdominale pot debuta cu câteva zile înaintea ciclului menstrual şi sunt atât de puternice, încât pot perturba activităţile zilnice.

„Apoi, există ciclurile menstruale abundente. În cazul femeilor care au această afecţiune, ciclurile menstruale nu sunt doar foarte dureroase, ci sunt caracterizate şi printr-o sângerare abundentă. De asemenea, atunci când ţesutul endometrial care se deplasează în afara uterului se lipeşte de diferite organe, zona respectivă devine rigidă, iar lipsa flexibilităţii poate face actul sexual extrem de dureros”, au explicat medicii.

Crampe abdominale severe

Pe lângă simptomele enumerate, pacientele se pot confrunta cu dureri în timpul urinării, dureri de spate, balonare şi crampe abdominale severe, diaree sau constipaţie, oboseală.

Aşa că, dacă vă confruntaţi cu simptomele menţionate, este recomandat să vă adresaţi medicului specialist în vederea primelor investigaţii. Cu această ocazie, vor fi examinate vaginul şi rectul, acestea fiind cele mai frecvente zone în care este localizată endometrioza.

În cazul în care medicul descoperă un ţesut endometrial, va fi necesară, în plus, şi evaluarea prin investigaţii suplimentare: ecografie transvaginală, tomografie computerizată sau RMN.

În ultimii ani, această boală a început să fie abordată prin strategii noi şi soluţii inovatoare ce aduc confortul pacientelor afectate de endometrioză. În acest sens, Spitalul „Euromaterna” din Constanţa, care are un departament de RUA - FIV, implementează şi colaborează şi cu alte centre pentru noi metode de diagnostic şi tratament. În prezent, acesta are o colaborare constantă şi cu Asociaţia „Eu şi Endometrioza”, care depune eforturi susţinute pentru conştientizarea efectelor acestei maladii.

Specialiştii avertizează femeile că această afecţiune poate provoca greaţă persistentă, vărsături şi o stare de epuizare accentuată. Mai rar, se poate întâmplă ca unele dintre pacientele cu endometrioză să aibă şi probleme legate de fertilitate. De fapt, multe femei nici măcar nu îşi dau seama că au endometrioză, până când nu vor ajunge să îşi facă analize amănunţite şi să caute tratamente pentru fertilitate.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660418 vizite | 21951 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7885 vizite | 835 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9335 vizite | 726 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429224 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000182 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671447 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660418 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.