Atenţie la mâncare! Litiaza biliară poate afecta pe oricine
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1860 vizite

28-02-2017

0 comentarii

Atenţie la mâncare! Litiaza biliară poate afecta pe oricine

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Litiaza biliară sau pietrele la fiere sunt legate, în mod special, de modul de a ne hrăni, dar şi de particularităţile individuale, genetice.

Spre exemplu, într-o familie nu toată lumea face litiază biliară, ca să spunem că modul de alimentaţie este factorul determinant. Astfel, în momentul în care o persoană a fost diagnosticată cu litiază biliară trebuie să ştie că are în faţă doar două alternative. Fie să evolueze asimptomatic, deci să poate mânca orice sau să aibă o anumită libertate în alimentaţie, asta până când se declanşează o criză şi când apare acea colică biliară sau faza de colecistită acută.

A doua variantă este de evoluţie a unei litiaze biliare diagnosticate, este o repetare continuă a colicilor. Ca urmare, persoanele care mănâncă ouă, ciocolată, smântână, grăsimi, tocături, prăjeli vor avea o colică biliară în ziua respectivă şi, desigur, dureri în partea dreaptă şi chiar puţină temperatură, stări însoţite de un gust amar şi chiar vărsături.

„Aceasta este evoluţia litiazei biliare. Într-o astfel de situaţie, indicaţia chirurgicală este de 100%. O intervenţie făcută atunci când nu există complicaţii se realizează foarte uşor, iar pacientul se recuperează foarte uşor în post-operator. În momentul în care un pacient ajunge cu o complicaţie la chirurg, aceste complicaţii se pot concretiza doar în câteva direcţii. Aşadar, este posibil ca în urma tratamentului administrat, pacientul să nu mai aibă dureri şi să zică că nu vrea să se opereze, dar peste un timp, crizele se pot repeta. Apoi, poate apărea complicaţia numită colecistita acută, ce poate fi foarte dureroasă, cu vărsături şi în cazul căreia operaţia decurge relativ normal. O altă variantă de evoluţie este ca unul dintre calculii din colecist să treacă pe lângă coledoc şi să blocheze această curgere şi atunci apare icterul mecanic. Deja în această fază, de icter mecanic, evoluţia este cu semnul întrebării, mai ales în ceea ce priveşte operaţia şi recuperarea, pentru că de multe ori nu se mai poate face o chirurgie conservatoare cum este laparoscopia folosită pentru operarea colecistitei litiazice şi trebuie să intervenim clasic şi să tăiem acest canal coledoc şi să scoatem calculul de acolo”, ne-a declarat dr. Octavian Unc, medic chirurg.

Nu în cele din urmă, poate apărea şi suferinţa pancreasului. Ca urmare, după o litiază biliară se poate ajunge la pancreatită, manifestată ca o reacţie, care în urma tratamentelor administrate se ameliorează sau chiar trece. Din nefericire, aceasta este extrem de periculoasă, pancreatita manifestând forme grave, când pacientul are cele mai multe şanse să moară.

Taguri articol: sfatul medicului octavian unc litiaza litiaza biliara pietre la fiere boli şi afecţiuni boli de stomac

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659046 vizite | 16046 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7564 vizite | 647 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8971 vizite | 540 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429114 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000150 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659046 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577339 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.