Atenţie, părinţi! Telefoanele mobile şi laptopurile vă pot îmbolnăvi copiii de cancer
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

976 vizite

13-07-2018

0 comentarii

Atenţie, părinţi! Telefoanele mobile şi laptopurile vă pot îmbolnăvi copiii de cancer

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Cancerul nu este o singură boală. Cancerul apare atunci când celulele încep să se înmulţească necontrolat. Mai grav este că aceste celule se pot răspândi în tot organismul, acest proces numindu-se metastazare. Multe tipuri de cancer sunt unice la copil, iar alte cancere ale adultului (plămân, sân, stomac) sunt extrem de rare la copil.


„Unul dintre cei redutabili factorii de risc oncologic pentru copil îl reprezintă radiaţiile non-ionizante (radiaţii de radiofrecvenţă ) eliberate de telefoanele celulare, computere, în momentul în care sunt conectate internet. De-a lungul timpului, au fost efectuate numeroase studii epidemiologice care au ridicat problema legăturii între telefoanele celulare şi dezvoltarea cancerelor sistemului nervos central (tumorile cerebrale). Aceste studii au arătat că există riscul apariţiei acestei localizări, de la nivelul creierului, mai ales după o perioadă de zece ani”, a declarat pentru „Cuget Liber”, dr. Adriana Apostol, medic specialist Onco-Pediatrie.


Mai mult decât atât, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) clasifică radiofrecvenţele ca fiind cancerigene pentru om.


În judeţul Constanţa, tumorile cerebrale reprezintă unul dintre cele trei tipuri de cancere ale copilului, reprezentând un procent îngrijorător de 15%, din totalul copiilor aflaţi în evidenţă cu afecţiuni maligne, a mai spus specialistul.
Tocmai de aceea, acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru mamele, care din diferite motive, nu restricţionează, iar în unele cazuri îşi încurajează copiii să folosească un timp nepermis de mult telefonul mobil, laptopul, chiar de la vârste din ce în ce mai mici. Recomandările OMS, a precizat dr. Apostol sunt de 90-120 minute pe zi şi nici un minut în plus.


În prezent, foarte mulţi copii au la dispoziţie telefoane mobile şi calculatoare. Ca urmare, cu cât minorul înaintează în vârstă cu atât timpul petrecut pe dispozitive creşte, de la două ore pe zi, până la şase ore, iar asta le poate afecta grav sănătatea. Acesta este motivul pentru care specialiştii recomandă părinţilor să monitorizeze activitatea copiilor şi să le vorbească deschis despre riscurile la care se expun aceştia.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658002 vizite | 15231 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7514 vizite | 614 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8932 vizite | 521 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429094 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000148 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671436 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658002 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.