AVERTISMENTUL MEDICILOR: MEZELURILE TREBUIE EVITATE! Pericol de boli de inimă şi cancer
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

3237 vizite

13-11-2015

1 comentariu

AVERTISMENTUL MEDICILOR: MEZELURILE TREBUIE EVITATE! Pericol de boli de inimă şi cancer

Articol publicat de Alina Dracopol

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a plasat carnea procesată în grupul 1 de risc, alături de tutun, azbest şi gaze de eşapament. Paradoxal, nici nu recomandă vegetarianismul, carnea fiind o sursă importantă de proteine, vitamine şi minerale. Iar noi, consumatorii, ce trebuie să facem să trăim sănătos? Să citim etichetele, aţi spune! Dar ce facem când mare parte din produsele pe bază de carne nu sunt etichetate corespunzător sau nu conţin ingredientele sănătoase pentru care producătorii bagă mână în foc?

Organizaţia Europeană a Consumatorilor a analizat, recent, o serie de produse alimentare pe bază de carne. Concluzia: nume de produse neclare, etichete incomplete şi înşelătoare, folosirea unor aditivi alimentari ilegali sau utilizarea de carne separată mecanic nedeclarată. Cu alte cuvinte, mulţi producători merg pe principiul „Una spunem, alta facem”.

De ce este carnea procesată o problemă

Dacă vă întrebaţi ce înseamnă o carne procesată, trebuie să ştiţi că orice înafară de o carne macră sau tocată de dumneavoastră este procesată, mai mult sau mai puţin.


„În produsele procesate, şi aici ne referim la mezeluri de tip bacon, salam, pastramă, cârnaţi, crenvurşti - găsim practic tot un conţinut de carne, doar că este vorba despre una de calitate inferioară, plină de grăsimi, E-uri, conservanţi, coloranţi, sare şi amidon. Ca să nu mai vorbim despre diversele proceduri prin care carnea este afumată. Toate acestea adăugate cu scopul de a păstra prospeţimea produsului, de a-l conserva şi de a-i da un gust foarte bun, o culoare apetisantă, care să ne păcălească papilele gustative”

-a explicat, pentru „Cuget Liber, medicul homeopat Mihaela Dancu.

Atunci când vorbim despre carnea procesată, regula e simplă: cu cât mai multă, cu atât mai rău.


„Una este să consumăm o dată la câteva zile o cantitate mică de carne şi alta este să mâncăm de mai multe ori pe zi produse de acest gen. Depinde foarte mult de calitatea produsului în sine. Ideea este că azi un pic, mâine un pic, organismul nostru va fi afectat pe termen lung. Folosirea în cantităţi mari şi în mod frecvent este greşeala care duce în timp la boli grave. Riscurile la care ne supunem consumând mezeluri ating un spectru foarte larg, de la boli cardiovasculare cauzate de cantităţile mari de grăsimi şi sodiu, până la cancerul colo-rectal, dobândit în urma perturbării proceselor de absorbţie de la nivelul intestinelor. Vedem din ce în ce mai mulţi oameni suferind de hipertensiune. Consumul de carne procesată contribuie la această problemă gravă, tocmai din cauza conţinutului crescut de sodiu”

- a mai spus specialistul.

Zeci de substanţe periculoase, într-o felie de salam
În ţara noastră, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor a analizat eticheta a 30 de tipuri de specialităţi din carne. La toate produsele analizate, s-a folosit drept conservant nitritul de sodiu (E250), un conservant care împiedică formarea microorganismelor. Există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar.
Următorul este aditivul caragenan, interzis în UE în hrana pentru bebeluşi. Tot în top se află şi monoglutamatul de sodiu (E621). Acesta provoacă reacţii alergice, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului.
Iar lista continuă cu: clorură de potasiu, carmin, glucono-delta-lactonă, fosfat de calciu, izoascorbat de sodiu, acetat de sodiu, citraţi de sodiu, eri-sorbat de sodiu, acid citric, gumă xan-tan, gumă konjac, di-, tri- şi polifosfaţi disodici, ascorbat de sodiu, lactat de sodiu, azotat de potasiu, clorură de potasiu, acid acetic, lactat de calciu, tartraţi de sodiu, iodat de potasiu şi betanină.

Taguri articol: stiri medicale sfatul medicului cancer alimentatie

Comentează aici

1 comentariu

10 ianuarie 2016
andrei
homeopat

"Medic" homeopat Medicina homeopata nu e medicina vraci homeopat poate dar da , informatia din articol este corecta

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660337 vizite | 18213 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7665 vizite | 719 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9097 vizite | 616 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429162 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000162 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671440 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660337 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.