Aveţi dureri mari la înghiţit? Amigdalita este de vină!
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

2579 vizite

13-03-2017

0 comentarii

Aveţi dureri mari la înghiţit? Amigdalita este de vină!

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Aveţi dureri mari la înghiţit? Amigdalita este de vină!Inflamaţia amigdalelor cauzată de obicei de o infecţie bacteriană sau virală se numeşte amgdalită. Aceasta poate fi de două feluri: cronică sau acută, dar de cele mai multe ori este acută. „Cele cronice sunt mai degrabă cele streptococice şi reprezintă o problemă reală, pentru că acestea pot evolua spre reumatism articular acut, boli reumatismale cardiace, nefrite reumatismale şi evident că trebuie exclus focarul amigdalian, ceea ce presupune o operaţie de amigdalectomie, în cazul infecţiei streptococice. Amigdalita acută se caracterizează prin durere foarte mare la înghiţit, survenită brusc. Desigur, aceasta poate fi favorizată şi de băuturile reci, spre exemplu, dar cauza este clar, de natură infecţioasă, motiv pentru care trebuie tratată cu antibiotice injectabile”, a declarat pentru „Cuget Liber”, dr. Mihai Lupaşcu, medic specialist ORL.

Simptomele pot consta în dureri îngâtşi febră. Trebuie menţionat că majoritatea persoanelor se recuperează destul de repede. În general, simptomele dispar după câteva zile, fie că este vorba de oinfecţiebacteriană sau virală.

Din nefericire, amigdalitaeste o afecţiune care se poate cronicizaşi poate provoca probleme de-a lungul vieţii, în cazul în care nu este tratată corespunzător. De cele mai multe ori, ea apare în sezonul rece, perioadă în care bacteriile şi viruşii circulă peste tot, iar organismul este mai expus. În afara durerilor în gât şi febră, amigdalita se manifestă şi prin frisoane,dureri la înghiţire, iar uneori dureri extinse până în zona urechilor şi chiar lipsa poftei de mâncare.
Dacă diagnosticul a fost corect pus şi este vorba într-adevăr despre amigdalită, atunci persoana respectivă are amigdalele mai mari şi de culoare roşie, acestea putând fi palpate la baza mandibulei. Evident, amigdalele devin dureroase la palpare şi pot prezenta, în funcţie de stadiul amigdalitei, punguţe de puroi vizibile ca puncte sau pete albe la suprafaţa amigdalelor.

Desigur, există şi situaţii în care inflamaţia se poate extinde şi la ţesuturile din jur, o complicaţie cuimplicaţii serioasece necesită instalarea rapidă a tratamentului şi după antibiogramă, tratament specific cu antibiotice. Indicaţiile extirpării amigdalelor sunt destul de numeroase. Referitor la indicaţiile amigdalectomiei, bolnavii pot fi împărţiţi în două grupe: cei cu focar infecţios amiglalian (amigdalita cronică) şi cei cu hipertrofia amigdalelor, unde se pune problema de volum, iar extirparea lor se indică în cazul tulburărilor respiratorii, de înghiţire, de vorbire.

Pentru că este o boală infecţioasă, bolnavii nu sunt internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, pentru că ei nu pot fi izolaţi de ceilalţi pacienţi. „Dacă i-am pune laolaltă cu alte persoane cu alte boli, s-ar transmite boala şi la alţii care sunt internaţi aici pentru diverse operaţii, de exemplu. Totuşi, noi internăm complicaţiile, precum flegmonul amigdalian, care trebuie neapărat spitalizat pentru a fi drenat chirurgical, sub protecţia antibioticelor”, a explicat specialistul.

Oricum, până ajung la medic, bolnavii mai pot recurge la comprese cu apă caldă spre fierbinte, peste care se poate stropi alcool medicinal. Când compresa începe să se răcească, se înlătură şi se înfăşoară gâtul cu o eşarfă.

Taguri articol: sfatul medicului amigdalita antibiotice înghiţit ORL mihai lupascu

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659228 vizite | 16201 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7567 vizite | 647 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8985 vizite | 545 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429118 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000150 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659228 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.