Aveţi grijă ce alimente consumaţi! A început sezonul toxiinfecţiilor alimentare
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1737 vizite

22-06-2017

0 comentarii

Aveţi grijă ce alimente consumaţi! A început sezonul toxiinfecţiilor alimentare

Toxiinfecţia alimentară este o boală care apare în urma consumului de alimente contaminate cu bacterii, microbi sau cu toxinele acestora.

Toxiinfecţia alimentară debutează brusc, cu febră, diaree, vărsături şi stare generală de rău. Alimentele cel mai frecvent contaminate sunt: carnea şi produsele din carne, peştele, produsele lactate, ouăle.

„Toxiinfecţia alimentară este produsă de mai multe specii bacteriene. Căldura mare din timpul verii reprezintă un factor de risc în dezvoltarea toxiinfecţiei alimentare, deoarece favorizează multiplicarea germenilor şi infecţiile. De aceea, toată lumea trebuie să fie extrem de atentă la alimentele pe care le consumă şi la modul lor de pregătire. Să fie proaspete, gătite şi depozitate în condiţii optime de igienă”, explică dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătăţii.

Odată ce un pacient face toxiinfecţie alimentară, acesta nu devine imun, putând contacta infecţia de mai multe ori în cursul vieţii. Toxiinfecţia alimentară este mai gravă la vârstele mici şi la persoanele în vârstă, care se apără mai greu.

În funcţie de circumstanţele infectării, manifestările apar după 6-48 ore de la ingestia alimentului contaminat. Pacientul are o stare generală de rău, dureri de cap, vărsături, greaţă, diaree, febră şi deshidratare. La apariţia acestor simptome, pacientul trebuie să se prezinte de urgenţă la medic, deoarece formele severe de toxiinfecţie alimentară pot produce moartea.

Pentru a preveni toxiinfecţia alimentară, spălarea mâinilor este esenţială, înainte de a mânca şi după masă, precum şi după folosirea toaletei.

Fructele şi legumele trebuie spălate sub jet puternic de apă.

Taguri articol: sfatul medicului boli şi afecţiuni alimente deshidratare germeni loti popescu diaree infecţii

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661460 vizite | 57220 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

54298 vizite | 9803 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17649 vizite | 1788 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431418 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001576 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671658 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661460 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577820 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.