Aveţi grijă de dinţii copiilor! Puneţi-i să îndepărteze placa bacteriană corect
Sursa de Sănătate logo
Copilul

175 vizite

19-11-2021

0 comentarii

Aveţi grijă de dinţii copiilor! Puneţi-i să îndepărteze placa bacteriană corect

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Medicii dentişti sunt de părere că înainte de a merge cu cei mici la stomatolog este nevoie să îi învăţaţi cum să aibă grijă de sănătatea bucală. În primul rând, susţine Cătălina Corduneanu, îndepărtarea plăcii microbiene și prevenirea acumulării ei pe dinții și suprafața gingivală adiacentă reprezintă condiția esențială pentru menținerea stării de sănătate. Astfel, pentru a păstra o igienă corespunzătoare a gurii, trebuie să știţi cum să îndepărtaţi placa bacteriană corect.

Înainte de toate, cel mai important este periajul gingivo-dental care se realizează cu perii de dinți obișnuite, acționate manual sau cu perii de dinți electrice. Trebuie subliniat aici că și frecvența periajului are un rol. „Periajul gingivo-dentar efectuat după fiecare masă, deci de 3-4 ori pe zi, de obicei cu perii aspre, apăsare puternică în timp prelungit, este un periaj agresiv, care favorizează retracția și traumatismul gingiei. Deci nu învățaţi copilul să îl practice. El trebuie să se învețe de mic să își curețe gura în timpul zilei, prin clătirea energică, urmată de îndepărtarea resturilor alimentare interdentare cu fir de mătase, scobitori din lemn moale, periuțe interdentare. Acestea sunt măsuri suficiente de igienizare, ținând cont și de activitatea de autocurățire fiziologică a părților moi învecinate”, a explicat medicul.

În acelaşi timp, atât pentru copii, cât și pentru adulți, o soluție la îndemână o reprezintă și consumul de fructe, precum mărul, sau legume, cum ar fi morcovul, după masă, care dislocă resturile organice depuse gingivo-dentar. Totodată, există şi mijloace secundare de îndepărtare a plăcii microbiene, foarte folositoare oricui. Astfel, pentru îndepărtarea materialului organic depus în zonele inaccesibile se pot folosi mai multe soluții precum firul de mătase, scobitorile din lemn moale, cu formă triunghiulară corespunzătoare spațiului interdentar, perii cu acțiune de curățire interdentară, dar și apa de gură.

„Periajul obligatoriu este cel de seară, după masă, înainte de culcare. Acest periaj este esențial, deoarece menținerea în cavitatea bucală a plăcii microbiene, a resturilor alimentare, în condiții constante de temperatură și umiditate, oxigenare redusă, repausul părților moi, favorizează dezvoltarea florei microbiene. Periajul gingivo-dentar de dimineață, înainte de masă, acționează ca un masaj asupra gingiei, stimulează tonusul, vascularizația gingivală. Completarea periajului de dimineață și seară prin clătirea gurii, cu soluții antiseptice, favorizează o bună igienizare”, a completat stomatologul.

Dr. Corduneanu a adăugat că prima vizită la stomatolog are de obicei o strânsă legătură cu creșterea dinților definitivi, mai ales a molarului de şase ani. De ce? Acesta ocupă o poziție specială în categoria dinților permanenți, datorită vulnerabilității sale deosebite la carie.

Comentează aici

Articole recomandate

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

323624 vizite | 48305 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

29805 vizite | 12654 comentarii

„Vaccinarea, act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?” „Vaccinarea, act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?”

324729 vizite | 3486 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1343865 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

954033 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

625706 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

550101 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

488718 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.