Aveţi multe kilograme în plus? Iată cum puteţi scăpa de obezitate!
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

2603 vizite

25-07-2017

0 comentarii

Aveţi multe kilograme în plus? Iată cum puteţi scăpa de obezitate!

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Obezitatea este o afecţiune care se caracterizează prin depozitarea excesivă a grăsimii corporale, fapt ce determină o creştere importantă ȋn greutate. În ziua de azi, obezitatea a devenit o problemă de sănătate care afectează tot mai multe persoane, iar România se află chiar pe un loc fruntaş ȋn Europa la acest capitol.

Potrivit celor declarate de dr. Răzvan Popescu, medic primar Chirurgie Generală cu supraspecializări în Chirurgia laparoscopică şi bariatrică în cadrul Medstar General Hospital, obezitatea reprezintă astăzi un flagel al societăţii moderne cu proporţii epidemice şi o problemă importantă de sănătate publică, având repercusiuni majore asupra psihicului individului, comportamentului social şi desigur, longevităţii.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în urmă cu aproximativ trei ani, peste 1.9 miliarde de aduţi erau supraponderali şi peste 600 milioane obezi. De asemenea, un număr estimat de 41 milioane de copii cu vârsta sub cinci ani prezentau obezitate.

Din aceste considerente, obezitatea este recunoscută de OMS ca fiind o afecţiune cronică progresivă cauzată de factori genetici şi de mediu.

Specialistul este de părere că obezitatea este determinată de creşterea consumului de alimente hipercalorice şi creşterea sedentarismului în ţările dezvoltate prin prisma locului de muncă, a modalităţii de transport şi a urbanizării excesive. „De fapt, obezitatea reprezintă o oglindire a stilului de viaţă modern, occidental, a schimbărilor de mediu şi sociale, a procesării alimentelor şi nu în ultimul rând o reflectare a educaţiei şi a integrităţii psihice a omului din zilele noastre, afectat de stres, anxietate, depresie, insomnie. Obezitatea morbidă sau severă apare atunci când indicele de masă corporală este peste 40 sau peste 35 asociind comorbidităţile specifice obezităţii, acestea fiind reprezentate în principal de diabet zaharat, hipertensiune, accident vascular cerebral, apnee de somn, probleme de reproducere, osteoartrită”, a precizat el.

Populaţie trebuie să ştie, însă, că în ultimii ani, chirurgia obezităţii sau chirurgia bariatrică s-a dezvoltat considerabil, odată cu progresele tehnologice în domeniul chirurgical şi cu avântul chirurgiei laparoscopice ce au făcut posibilă o chirurgie specială la pacienţii obezi.

Denumită mai nou şi chirurgie metabolică, chirurgia bariatrică are avantajul major de a ameliora sau chiar trata bolile asociate obezităţii, în special diabetul zaharat şi afecţiunile cardiace.

Mai mult decât atât, „chirurgia obezităţii reprezintă la ora actuală cea mai eficientă armă în arsenalul terapeutic de care dispune medicina în faţa unui pacient cu obezitate morbidă şi singura în măsură să ofere o scădere ponderală durabilă în timp şi o „nouă viaţă”, mai bună, pacientului. Chirurgia bariatrică nu este un moft al unei persoane care s-a săturat de diete chinuitoare, este ultima sa şansă la viaţă”, a subliniat dr. Popescu.

Ca urmare, persoanele obeze pot apela cu încredere la echipa condusă de dr. Răzvan Popescu, care are o experienţă de aproximativ 450 cazuri în ultimii ani. Alături de acesta se află dr. Cristina Dan, medic specialist Chirurgie Generală şi dr. Marius Prăzaru, medic specialist Anestezie-Terapie Intensivă.

La Medstar General Hospital, pacienţii cu obezitate sunt evaluaţi complex în perioada preoperatorie de către o echipă multidisciplinară reprezentată de un nutriţionist, un endocrinolog, un cardiolog, un gastroenterolog, un pneumolog, un chirurg şi un anestezist, după un protocol specific.

Operaţia în sine poartă numele de gastrectomie longitudinală laparoscopică sau sleeve gastric, un procedeu restrictiv ce reduce capacitatea stomacului cu aproximativ 80% şi care este considerată astăzi ca fiind cea mai eficientă operaţie bariatrică.

Pacienţii sunt externaţi la 3-4 zile postoperator fiind instruiţi asupra dietei şi regimului de viaţă postgastric sleeve. Acestă evoluţie spectaculoasă este posibilă datorita avantajelor pe care le oferă chirurgia laparoscopică sau minim invazivă: recuperare rapidă, mobilizare precoce începând din ziua a doua imediat după operaţie, reintegrare socioprofesională rapidă, rezultat cosmetic deosebit (cu mini-incizii de până la 2.5 cm), diminuarea complicaţiilor parietale supurative.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659213 vizite | 16188 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7567 vizite | 647 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8982 vizite | 544 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429118 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000150 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659213 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.