Aveţi urechile înfundate? Care sunt cauzele apariției acestei probleme
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

178 vizite

09-09-2022

0 comentarii

Aveţi urechile înfundate? Care sunt cauzele apariției acestei probleme

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

De cele mai multe ori, senzaţia de urechi înfundate sperie oamenii, problema apărând la toate categoriile de vârstă. Percepţia slabă a sunetului şi efortul de a asculta pot deveni, uneori, o adevărată provocare. De obicei, acest disconfort nu este ceva serios şi dispare după câteva minute. Totuşi, atunci când senzaţia de urechi înfundate este însoţită şi de alte simptome, precum febră sau durere, pot exista afecţiuni mai grave şi este nevoie să mergeţi la medic.

Urechile reprezintă acel organ responsabil de percepţia sunetului şi menţinerea echilibrului. În linii mari, sunt alcătuite din pavilion, canal auditiv extern, membrană timpanică, oase şi melc. Bolile apărute în aceste regiuni pot duce la senzaţia de urechi înfundate. Ea corespunde aproape întotdeauna blocării trompei lui Eustachio, responsabilă de comunicarea urechii medii cu regiunea posterioară a nasului. În acest fel, egalizează şi compensează presiunea din mediu şi interiorul urechii. Potrivit dr. Melania Cantaragiu, glandele sebacee şi ceruminoase ale canalului urechii externe produc continuu ceară. Aceasta este lichidă, dar în timp se amestecă cu alte substanţe (cum ar fi celulele moarte sau praful) şi se solidifică. Astfel, ceara din urechi este mutată prin mişcările maxilarului. La unii oameni, acest mecanism de auto-înlăturare poate eşua, iar ceara rămâne blocată şi poate forma chiar şi dopuri. „În astfel de situaţii, ocluzia este o cauză frecventă a urechilor înfundate. În plus, apar scăderea auzului, mâncărime, ţiuit şi durere de urechi.

Apoi, utilizarea beţişoarelor de vată poate provoca obstrucţie în canalul urechii. În mod similar, utilizarea aparatelor auditive este un factor de risc pentru această afecţiune. Alte cauze includ urechile înguste şi atrofia glandelor. Tratamentul principal este spălarea prin irigare efectuată de un profesionist. Procedura înmoaie cerumenul acumulat şi favorizează extracţia ulterioară a acestuia. Această metodă este contraindicată persoanelor cu intervenţii chirurgicale recente şi perforare a timpanului”, a explicat medicul.

Câteodată, apa poate pătrunde în canalul urechii atunci când faceţi un duş, înotaţi în piscină sau faceţi scufundări la plajă. În general, apa intră şi iese uşor fără a provoca nici un disconfort. Cu toate acestea, la unii oameni, picăturile pot rămâne blocate. De obicei, apa este eliberată spontan prin presiune şi mişcări ale capului.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658782 vizite | 15833 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7547 vizite | 631 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8966 vizite | 537 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429105 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000150 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671437 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658782 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577339 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.