Beneficiile antrenamentului de tip cardio pentru aparatul cardiovascular
Sursa de Sănătate logo
Stil de viaţă sănătos

1761 vizite

06-02-2018

0 comentarii

Beneficiile antrenamentului de tip cardio pentru aparatul cardiovascular

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Procesul natural al înaintării în vârstă aduce asupra mușchiului cardiac o serie de modificări de structură importante, iar cantitatea de sânge oxigenat, care este pompată de ventriculul stâng al inimii scade treptat. Mai grav, în timp, acest lucru poate aduce diferite probleme de sănătate. Tocmai de aceea, cardiologii americani de top au descoperit că un program special de antrenament tip cardio poate reversa procesul de îmbătrânire al inimii la persoanele sedentare, ajunse în jurul vârstei de 50-60 de ani. Astfel, ei au ales 61 de subiecţi sănătoşi, dar sedentari şi i-au împărţit în două grupuri. La cei de peste 50 de ani era evidenţiată deja o stare de uşoară de îmbătrânire a inimii.

Primul grup a efectuat timp de doi ani antrenamente de tip cardio şi greutăţi, iar celălalt grup a efectuat antrenamente de tip yoga şi greutăţi.

În primele nouă luni, antrenamentele de tip cardio au fost crescute progresiv ca şi intensitate, după care au fost menţinute la nivelul atins.

Antrenamentele de tip cardio au fost patru pe săptămână.

Unul din antrenamente a fost de tip interval format din patru cicluri repetitive a câte șapte minute în care se efectuau patru minute de efort în zona de 90-95% din capacitatea maximă a inimii, urmate de trei minute de recuperare la intensitate joasă.

După nouă luni, iar apoi după doi ani, cercetătorii au măsurat cantitatea pompată de sânge din ventriculul stâng și au descoperit că antrenamentul cardio a dus la o creștere a capacității de 17%.

„VO2 max, ceea ce reprezintă nivelul cel mai ridicat al consumului de oxigen atins în regim de efort maximal a crescut și el cu 18%. Precizăm că VO2 max se măsoară în mililitri de oxigen, pe kilograme corp, pe minut: ml/(kg*min). Deși nivelul este, de regulă cu 20-25% mai mic pentru femei decât pentru bărbați, atunci când este vorba despre persoane neantrenate, în cazul sportivilor diferența scade cam la 10%. Apoi, capacitatea sistemului cardiovascular de a livra oxigenul la țesuturi, scade, de asemenea, odată cu vârsta și nu mai este influențată prea mult de nivelul antrenamentelor, după vârsta de 50 de ani (mai ales odată cu creșterea procentului de grăsime)”, a declarat pentru „Cuget Liber”, Răzvan Florin Marcoci, tehnician nutriţionist, campion naţional şi medaliat Body Building, Fitness, Men’s Physique şi finalist Iron Man.

Totodată, a precizat el, VO2 max permite o evaluare optimă a condiției fizice, dar și a progresului înregistrat în urma activității sportive. Astfel, cu cât valoarea este mai mare, rezistența este mai bună, pentru că producerea energiei este mai mare. VO2 max este indicat de către <<PMA>>, adică de puterea maximă aerobică (MAP: Maximal Aerobic Power). Așadar, rezistența unui sportiv este abilitatea de a menține efortul aproape de PMA, cât mai mult posibil.

Concluzia dată de aceste rezultate este ca un antrenament de cardio intensiv, executat constant, poate reface și repara o parte importantă a procesului de îmbătrânire a inimii.

De asemenea, modificarea stilului de viață, chiar și la o vârstă mai înaintată, prin adăugarea unui program de exerciții de intensitate mare și medie reprezintă alegerea perfectă pentru a optimiza și menține un timp cât mai îndelungat o stare de sănătate corespunzătoare. Așadar, orice vârstă este potrivită pentru a face schimbări ce pot aduce o îmbunătățire substanțială a calității vieții. Ca urmare, alegeți să fiți activi și sănătoși!

Comentează aici

Articole recomandate

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

176378 vizite | 92513 comentarii

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

363834 vizite | 48305 comentarii

Mihaela Bilic: SLĂNINA DE PORC ESTE SĂNĂTOASĂ. "Este mai aproape de uleiul de măsline şi de somon" Mihaela Bilic: SLĂNINA DE PORC ESTE SĂNĂTOASĂ. "Este mai aproape de uleiul de măsline şi de somon"

262127 vizite | 8003 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1369172 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

965556 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

640677 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

556045 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

495012 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.