Boala care nu le dă pacienţilor mai mult de 20 de ani de trăit
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1998 vizite

03-01-2017

0 comentarii

Boala care nu le dă pacienţilor mai mult de 20 de ani de trăit

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Fibroza chistică sau mucoviscidoza este o boală în care secreţiile mucoase ale organismului au o consistenţă crescută, iar acest mucus asemănător lipiciului se întăreşte şi ulterior afectează tot mai multe organe, în special plămânii şipancreasul. De asemenea, bolnavii pot avea probleme cu nutriţia sau digestia, creşterea şi dezvoltarea. În prezent, în judeţul Constanţa, avem un număr foarte mic de pacienţi diagnosticaţi cu această afecţiune, atât adulţi, cât şi copii. Cel mai mic pacient din program are aproximativ un an, dar ei sunt diagnosticaţi, de obicei, de când sunt sugari.

Este clar că problemele lor de sănătate se amplifică în timp. Spre exemplu, ei nu cresc în greutate, fac tot felul de afecţiuni respiratorii, diaree etc.

„Avem internat în spital un băieţel, în vârstă de 2 ani, de la un centru de plasament, ai cărui fraţi au murit exact din aceeaşi cauză. Noi le asigurăm aici laptele special de creştere, dar programul lor cronic se asigură ulterior prin medicul de familie. Este un tratament foarte scump. Partea proastă este că unii dintre ei nu supravieţuiesc mai mult de 20 de ani decât dacă fac transplant, iar în cel mai fericit caz, maxim 40 de ani”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Viviana Cuzic, medic pediatru.

Specialistul a precizat că, de cele mai multe ori, copilaşii fac complicaţii, pentru că le este afectat grav pancreasul, şi chiar ciroze. Apoi, din cauza faptului că le este afectată secreţia de mucus de la nivelul glandelor, ei nu au doar secreţii extrem de vâscoase, dar şi transpiraţia le miroase a sare, pentru că pielea însăşi este extrem de sărată. Ultimele studii de specialitate arată că fibroza chistică este suferinţa cea mai recent recunoscută dintre bolile cronice majore ale omului, fiind cea mai frecventă eroare înnăscută (maladie genetică cu transmitere autozomal recesivă), cu evoluţie cronică progresivă.

Mai grav, în absenţa unui diagnostic precoce, în perioada de nou-născut sau în primii ani de viaţă, dar şi a unui tratament corect aplicat, şansele de supravieţuire nu depăşesc vârsta preşcolară. Deşi fibroza chistică este o afecţiune complexă, multisistemică, suferinţa respiratorie reprezintă elementul principal în ceea ce priveşte evoluţia clinică a pacientului şi reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate.

Taguri articol: sfatul medicului copil boala diagnostic medic probleme fibroza chistică pacient diaree organe

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

657991 vizite | 15221 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7514 vizite | 614 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8930 vizite | 519 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429093 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000148 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671436 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

657991 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.