Boala celiacă la copii. Singurul tratament - eliminarea glutenului din alimentaţie
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

3417 vizite

21-02-2017

0 comentarii

Boala celiacă la copii. Singurul tratament - eliminarea glutenului din alimentaţie

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Boala celiacă este o afecţiune imunologică, cronică, declanşată de gluten, care apare la persoanele predispuse genetic. În ceea ce priveşte manifestările clinice, acestea sunt variate, de intensitate diferită şi pot apărea la orice vârstă. „Factorul declanşator este reprezentat de gluten, proteina care se găseşte în grâu şi în proteine similare din orz, secară etc.

Reacţia imună duce la inflamaţie intestinală şi afectarea absorbţiei substanţelor nutritive. Eliminarea glutenului din dietă este urmată, însă, de ameliorarea şi normalizarea arhitecturii microscopice intestinale. Trebuie precizat că există şi o anumită predispoziţie genetică pentru boală, care se poate determina prin analize de laborator. De asemenea, boala apare mai frecvent la unele grupuri de risc, precum pacienţi cu diabet zaharat de tip I, tiroidită autoimună sau în unele sindroame genetice (Down, Turner, Williams)”, a declarat pentru „Cuget Liber”, dr. Adriana Bălaşa, medic specializat pe Gastroenterologie Pediatrică.

Aceasta a precizat că manifestările clinice clasice sunt cele gastrointestinale şi apar în mod special la copilul mic, la doar câteva luni după introducerea glutenului (cereale, biscuiţi, pâine) în alimentaţie. Aceşti copii pot prezenta diaree cronică, vărsături, dureri abdominale recurente, distensie abdominală, stagnare ponderală. În plus, semnele extra-digestive sunt mai frecvente şi pot apărea la orice vârstă.

Din nefericire, aceşti copii pot avea leziuni de dermatită herpetiformă, pot stagna în greutate, pot suferi de afectarea smalţului dentar ori de vreo anemie care nu răspunde la tratamentul cu fier. La toate acestea se poate adăuga pubertatea întârziată şi oboseala neexplicată.

Desigur, există şi copii cu boală celiacă, ce pot fi asimptomatici. Acest lucru nu poate exclude boala, în special la pacienţii din grupele de risc.

De precizat că, singurul tratament al bolii este eliminarea glutenului din alimentaţie, adică se exclud alimentele care conţin grâu, orz, secară. Ovăzul nu conţine gluten, dar poate fi contaminat, dacă este prelucrat pe aceleaşi linii cu celelalte cereale. „În afară de alimentele care conţin gluten, trebuie excluse şi alimentele care conţin surse ascunse de gluten (mezeluri, conserve, îngheţată, unele tipuri de ciocolată, mixuri de condimente). De aceea, se recomandă citirea tuturor etichetelor produselor, pentru că netratată, boala poate avea complicaţii tardive, precum apariţia osteoporozei sau a limfoamelor intestinale”, a explicat pediatrul.

Taguri articol: pediatrie sfatul medicului bebe e bolnav nutritie copilul analize gastroenterologie oboseala dermatită celiachie boala celiaca

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

566544 vizite | 145 comentarii

Ce semne îţi arată că ai un ficat bolnav Ce semne îţi arată că ai un ficat bolnav

56438 vizite | 58 comentarii

Cum ştii dacă ai probleme cu glanda tiroidă Cum ştii dacă ai probleme cu glanda tiroidă

43561 vizite | 41 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1428088 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

998601 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671219 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577259 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

566544 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.