Boala mâinilor murdare! Cum ne ferim de hepatită virală A
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

838 vizite

21-11-2019

0 comentarii

Boala mâinilor murdare! Cum ne ferim de hepatită virală A

Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ

Numărul infecţiilor cu hepatită virală A a explodat în Constanța. Numai în ultimele luni, peste 200 de persoane au ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța cu acest diagnostic. Și mai îngrijorător este faptul că cei mai mulți dintre pacienți sunt copii.

Specialiștii spun că îmbolnăvirea cu virusul hepatitei A este cauzată, mai ales, de lipsa igienei, iar dacă am respecta cele mai elementare noțiuni de igienă, s-ar reduce simțitor aceste cazuri.

Alți factori favorizanți sunt contactul direct cu persoana infectată, folosirea de obiecte contaminate, precum veselă, pahare etc., consumul de apă şi alimente contaminate, WC-uri publice nedezinfectate corespunzător, dar şi înotul în bazine insuficient clorinate.

Îmbolnăvirea ar putea fi evitată prin spălarea pe mâini cu apă și săpun ori de câte ori este nevoie, vaccinare după consult la medicul de familie și la recomandarea acestuia, folosirea de obiecte de igienă personală sau de unică folosință, consumul de apă numai din surse autorizate sau depozitarea gunoiului în locuri special amenajate.

În majoritatea cazurilor, boala se vindecă în totalitate fără a exista leziuni hepatice de lungă durată. Exista însă și situații, din fericire foarte rare, când hepatita A poate evolua cu insuficiență hepatică și deces, la persoanele în vârstă sau în cazul coexistenței altor afecțiuni hepatice (de exemplu hepatita B sau C).

Cum se manifestă hepatita A

Hepatita A are anumite manifestări, printre care disconfort, oboseală, somnolenţă, pielea devine galbenă, dispare pofta de mâncare, scaunele se decolorează, urina capătă o culoare închisă, greaţă, ameţeli, vărsături. Aceste simptome apar la două săptămâni - o lună de la infectare.

Dacă vreunul din membrii familiei prezintă unele din simptomele enumerate anterior, prezentarea la medicul de familie este obligatorie, în vederea stabilirii diagnosticului şi pentru internarea de urgenţă într-o unitate de boli infecţioase.

Bolnavul trebuie să respecte un regim alimentar special, sănătos, pentru refacerea ficatului. De asemenea, specialiştii recomandă odihna pentru o vindecare mai rapidă. Pentru a preveni îmbolnăvirea cu virusul hepatic A, este necesară vaccinarea împotriva virusului, la recomandarea medicului de familie. Igiena trebuie să fie strictă. Este necesară spălarea pe mâini, ori de câte ori este nevoie şi folosirea individuală a obiectelor de igienă personală.

Sensibilitate la ficat, pentru toată viaţa

Consumul de apă trebuie să se facă doar din surse autorizate, iar depozitarea resturilor menajere, în locuri special amenajate.

„Această afecţiune «prăbuşeşte» ficatul, însă boala lasă imunitate pentru vindecare. Cine face hepatită deja are un ficat slăbit, de aceea nu toată lumea se îmbolnăveşte, doar cei care au un ficat stresat, obosit. Acesta este «patul» perfect pregătit pentru hepatita A. Cea mai bună prevenţie este educaţia şi modelul pe care îl acordă părinţii, dar şi educatorii copiilor. Igiena trebuie să fie strictă”, explică dr. Loti Popescu, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa.

Hepatita virală A evoluează în majoritatea cazurilor cu vindecare completă, complicaţiile hepatice sau extrahepatice apărând mai ales la adulţi. În urma vindecării, ficatul rămâne cu o oarecare sensibilitate pentru toată viaţa.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661407 vizite | 57219 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

49799 vizite | 9132 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17551 vizite | 1787 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431360 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001496 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671642 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661407 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577689 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.