Boala papagalului se manifestă, deseori, prin dureri de cap și oboseală
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

42 vizite

25-03-2024

0 comentarii

Boala papagalului se manifestă, deseori, prin dureri de cap și oboseală

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Boala papagalului este o afecțiune care apare relativ rar, dar poate avea consecințe grave. Aceasta mai este cunoscută și sub numele de psitacoză sau ornitoză și este o infecție respiratorie bacteriană zoonotică, adică poate fi transmisă de la animale la oameni, în acest caz de la păsări. Cauza principală a bolii este bacteria Chlamydia psittaci care afectează mai ales păsările din familia psitacinelor cum ar fi papagalii, perușii, vrăbiile, porumbeii și altele. Acest agent patogen poate supraviețui în mediu timp de câteva luni, fiind extrem de rezistent.

Cauzele Bolii Papagalului sunt legate, în mare parte, de contactul cu păsările infectate. Transmiterea bolii, susțin specialiștii, se face în special prin inhalarea bacteriilor din aer.

Acest lucru se poate întâmpla atunci când o persoană se află în apropierea unei păsări bolnave care tocmai a eliminat bacteriile prin excreții sau atunci când se curăță cușca acesteia. De asemenea, poate fi transmisă prin mușcătura unei păsări infectate sau prin contactul direct cu sângele ori excrețiile (urină, fecale), ouăle ori inclusiv penele acesteia. Simptomele primare ale bolii sunt variate și pot apărea la diferite intensități, în funcție de individ. Febra, durerile de cap, oboseala, durerile musculare și frisoanele sunt printre cele mai comune simptome. De obicei, acestea apar între 1-3 săptămâni după expunerea la bacteria care cauzează boala. În unele cazuri, simptomele pot apărea după o perioadă mai lungă de timp, ceea ce poate complica procesul de diagnosticare. În cazuri severe, pacienții se pot confrunta cu probleme respiratorii cum ar fi tusea și dificultățile de respirație.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660403 vizite | 21138 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7821 vizite | 828 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9271 vizite | 717 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429218 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000175 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671446 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660403 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.