Boala parodontală poate fi tratată şi cu ajutorul laser-terapiei
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1320 vizite

14-12-2017

0 comentarii

Boala parodontală poate fi tratată şi cu ajutorul laser-terapiei

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Boala parodontală este o boală a ţesuturilor care susţin dintele în os şi afectează multe persoane. Principalele forme de afecţiuni parodontale sunt reprezentate de către gingivite, parodontite, retracţii gingivale. În funcţie de gradul de afectare parodontală, parodontitele pot fi superficiale, medii sau profunde, însă pot prezenta şi particularităţi corelate cu starea de sănătate generală şi a factorilor favorizanţi.

Potrivit dr. Alin Odor, medic specialist parodontologie şi terapie laser la Toldimed Medical Center, parodontita poate duce la pierderea dinţilor prin distrugerea ţesutului moale şi a osului care susţine dinţii.

„Tehnologia laser a căpătat un real interes în cadrul tratamentelor parodontale, datorită eliminării dezavantajelor întâlnite în cadrul tratamentelor clasice (reacţii alergice, multitudinea efectelor secundare şi rezistenţa la antibiotice, metodele chirurgicale invazive etc.)”, ne explică specialistul.

Principalele cauze ale apariţiei bolii parodontale, a precizat acesta, fac referire la placa bacteriană. Această placă bacteriană reprezintă o încărcătură microbiologică cu specii bacteriene diverse şi cu implicaţii diferite asupra ţesuturilor parodontale.

„Placa bacteriană se formează pe dinţi atunci când amidonul şi zaharurile din alimente interacţionează cu bacteriile care se află în gură, în mod normal. Aceasta rămâne pe dinţi mai mult de două - trei zile şi se poate întări sub linia gingiei, formându-se tartrul. La rândul său, tartrul face ca placa dentară să fie dificil de înlăturat şi acţionează ca un rezervor pentru bacterii. Însă, pe lângă rolul etiologic efectuat de către placa bacteriană sunt incriminaţi şi factorii favorizanţi precum: tartrul dentar, trauma ocluzală, cariile dentare, edentaţia, anomaliile dento-maxilare, parafuncţii, obiceiuri vicioase, factorii iatrogenici şi nu în ultimul rând factorii generali sistemici. Aceştia, în prezenţa plăcii bacteriene, intensifică distrucţiile parodontale, manifestându-se, în principal, prin următoarele semne: sângerare la periaj, masticaţie, miros urât al cavităţii orale, inflamaţia gingivală, retracţii gingivale etc”, a mai spus dr. Odor.

Succesul tratamentului parodontal este reprezentat de oprirea în evoluţie a distrugerilor ţesuturilor parodontale, eliminarea sau controlul asupra factorilor etiologici, însoţiţi de modificarea florei microbiene la un nivel compatibil cu sănătatea. Acest lucru poate fi obtinut cu succes, prin aplicarea laser-terapiei, fără concursul antibioterapiei.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661543 vizite | 57221 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

67001 vizite | 11535 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17772 vizite | 1802 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431804 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001763 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671682 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661543 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

578134 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.