Boala varicoasă poate fi complet asimptomatică. Cum o recunoști
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

681 vizite

27-08-2018

0 comentarii

Boala varicoasă poate fi complet asimptomatică. Cum o recunoști

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Varicele sunt de obicei vene lărgite, care se dezvoltă chiar sub piele (vene superficiale). Potrivit dr. Viorel Ispas, medic specialist Chirurgie Vasculară, factorii care duc la apariţia bolii varicoase sunt: presiunea crescută în venele picioarelor, leziunile la nivelul venelor picioarelor şi cele de la nivelul valvelor venelor picioarelor.

„Adesea, boala varicoasă este o boală familială. Sunt persoane care se nasc cu defecte valvulare sau cu pereţii venoşi mai subţiri sau pot dezvolta aceste modificări mai târziu, pe parcursul vieţii. Schimbările hormonale care apar la pubertate, sarcina sau menopauza, la fel ca şi în cazul administrării de estrogen, progesteron sau anticoncepţionale, toate pot contribui la apariţia şi dezvoltarea varicelor. Mai rar, boala varicoasă poate fi un semn al unor probleme sau afecţiuni asociate, care au nevoie de multe ori de tratament”, a declarat medicul.

El a mai spus că, de cele mai multe ori, boala varicoasă poate fi complet asimptomatică. De obicei, aceasta este recunoscută prin apariţia varicelor de către pacient, prin vizualizarea cordoanelor venoase răsucite, inflamate, de culoare albastră, chiar sub suprafaţa pielii.

Aşa că, dacă observaţi aceste simptome, trebuie să ştiţi că acestea pot include o durere surdă, o senzaţie de arsură sau de greutate în picioare, simptomatologia amplificându-se în cursul zilei sau după perioade îndelungate de stat în picioare sau pe scaun.

De asemenea, pacienţii pot suferi de inflamaţii uşoare, de obicei doar la nivelul piciorului şi gleznei, dar poate apărea şi senzaţia de mâncărime, la nivelul pielii de deasupra varicelor.

Dr. Ispas a precizat că simptomatologia se poate agrava sau pot apărea complicaţii, cum ar fi edemele gambiere, inflamaţia şi durerea la nivelul gambei, pielea uscată, întinsă, umflată, pruriginoasă şi descuamată. Nu în ultimul rând, se poate vorbi despre tromboflebita superficială (dezvoltarea unui tromb şi apariţia inflamaţiei la nivelul venelor mici, apropiate de suprafaţa tegumentară), răni deschise (ulceraţii varicoase) şi sângerări şi/sau învineţire după leziuni minore la nivelul piciorului.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659487 vizite | 16428 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7575 vizite | 655 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8998 vizite | 554 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429129 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000150 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659487 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.