Bolile psihice, diagnosticate tardiv. Care este motivul
Sursa de Sănătate logo
Ştiri medicale

1133 vizite

24-10-2017

0 comentarii

Bolile psihice, diagnosticate tardiv. Care este motivul

Conform statisticilor CNAS, tulburările psihice şi de comportament sunt subdiagnosticate, la noi în ţară, deoarece chiar şi simpla consultare a unui medic psihiatru este privită, deseori, în mod negativ. Datele CNAS arată că din totalul de 9,1 milioane de asiguraţi, care au beneficiat anul trecut de prescripţii medicale decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate, sub 5% au avut prescripţii pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă.

Printre cele 14 programe naţionale de sănătate curative, derulate de CNAS, se numără şi cele care ţintesc sănătatea mintală şi anumite boli neurologice, dar şi alte afecţiuni care, netratate, pot avea consecinţe neurologice, cum ar fi diabetul zaharat.

„Conştienţi de necesitatea creşterii accesului pacienţilor la tratamentele specifice, în cadrul CNAS s-au diversificat foarte mult programele naţionale, a crescut nivelul finanţării acestora şi, în perioada următoare, va continua dezvoltarea programelor menţionate. Totodată, în colaborare cu profesioniştii din domeniu, se va perfecţiona cadrul normativ existent, în scopul încurajării diagnosticării şi tratării cât mai timpurii a tulburărilor psihice şi de comportament. Din solidaritate cu pacienţii cu afecţiuni mintale, considerăm că multe dintre aceste afecţiuni pot fi vindecate sau ţinute sub control, dacă sunt diagnosticate şi tratate la timp, iar persoanele respective pot duce o viaţă normală, cu sprijinul profesioniştilor din domeniu, dar şi al societăţii”, a menţionat Aurelia Rădoi, purtător de cuvânt al CJAS Constanţa.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661540 vizite | 57221 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

66856 vizite | 11503 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17768 vizite | 1800 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431791 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001763 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671682 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661540 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

578125 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.